Blog

6 pravil za zamrzovanje hrane v steklu

Zamrzovanje hrane je odličen način za: shranjevanje domače in sezonske hrane za zimo; shranjevanje prevelikih količin in ostankov hrane, da se ne pokvari in pa tudi odličen način za pripravo obrokov vnaprej.

Novejši zmrzovalniki – sploh če izbiraš tiste z oznako A+++ – so izjemno varčni, tako da za svoje delovanje res porabijo minimalno količino energije.

Žal se v večini gospodinjstev hrano še vedno zamrzuje v plastičnih vrečkah. 🙁 Tako smo videli pri svojih starših in po televiziji in zato pogosto niti ne pomislimo, da bi šlo tudi kako drugače. Na srečo za ta problem in popolnoma nepotreben odpadek obstaja zelo enostavna rešitev! In ko se enkrat naučiš nekaj preprostih pravil ugotoviš, da lahko popolnoma vso hrano zamrzuješ v steklu!

P.S. Če imaš doma stare banjice sladoleda ali kakšne druge lončke, jih seveda lahko prav tako uporabiš za zamrzovanje. Tudi steklene in kovinske posodice za hrano so super. Da se le izognemo vrečkam za enkratno uporabo. 🙂 Ampak današnjo objavo bomo posvetili steklu.

Jaz živila zamrzujem skoraj izključno v steklenih kozarcih (včasih uporabim tudi kakšno posodico za hrano ali pa kupim paket sojinih polpetov, ki so pakirani zgolj v kartonsko škatlo). Kozarci so praktično zastonj – ko kupim hrano v steklenih kozarcih, te vedno shranim. Ker so najrazličnejših oblik in velikosti, vedno najdem takšnega, ki ga potrebujem za določen namen. Lahko pa jih seveda tudi kupiš v trgovini. Najboljša stvar je, da jih lahko uporabljaš znova in znova. Zamrzovanje v steklu se mi zdi tudi zelo pregledno in težje kakšno stvar pozabiš v hladilniku.

Zagotavljam ti, če upoštevaš nekaj preprostih pravil, se lahko počenim kozarcem v skrinji zlahka izogneš. Meni se namreč še ni zgodilo, da bi mi kozarec v skrinji počil.

Spodaj s teboj delim nekaj preprostih nasvetov, ki jih velja upoštevati pri zamrzovanju hrane v steklenih kozarcih:

6 PRAVIL ZAMRZOVANJA ŽIVIL V STEKLU

1. ZAMRZOVANJE NA PLADNJU

To velja za hrano v kosih kot npr. polovice paprik, koščke banane, marelične knedle,… oz. hrano, za katero ne želiš, da se sprime med seboj in jo želiš odvzemati v delih. V tem primeru se meni najbolje obnese, da hrano razporedim po krožniku/pladnju in jo za nekaj ur postavim v zmrzovalnik. Ko hrana deloma (lahko tudi popolnoma) zamrzne, jo pretresem v steklene kozarce, zaprem in jih ponovno postavim v skrinjo.

Pri zamrzovanju kosov zelenjave je le-to fino prej blanširati (na hitro prevreti v vodi), saj tako bolj ohrani svoj okus in teksturo.

2. NE ZAMRZUJ VROČE HRANE

Preden hrano daš v zmrzovalnik pusti da se ohladi na sobno temperaturo. S tem tudi zmanjšaš porabo energije, ki bo potrebna, da hrana zamrzne.

3. KOZARCA NE NAPOLNI ČISTO DO VRHA

To velja še posebej za tekočine in hrano z večjo vsebnostjo vode. Ko voda zamrzne ima večji volumen in bo v kozarcu zasedla več prostora. Če v kozarcu zmanjka prostora, bo ta počil. Druga možnost, ki se jo jaz pogosto poslužujem je, da najprej zmrzneš napolnjen kozarec, ki ni popolnoma pokrit (pokrovček samo postrani položim na kozarec) in ga zatesniš šele, ko je vsebina že zamrznjena.

S časom boš dobil/a občutek za vsako posamezno živilo, koliko prostora je potrebno pustiti. Npr. pri kuhanem fižolu praktično ni potrebno paziti, pri bistri juhi pa nekoliko bolj. 🙂

4. IZBIRAJ KOZARCE S ŠIROKIM VRATOM

To je fino še posebej pri zamrzovanju tekočin – saj se pri ozkih vratovih lahko hitro ušteješ in jih napolniš preveč. Če ne gre za tekočine, kozarci z ožjim vratom niso problem.

5. PRI TALJENJU KOZARCA NE POSTAVI V VRELO VODO

Kljub temu, da sem jaz že nekajkrat v naglici kozarce talila v vroči vodi in mi kozarec nikoli ni počil, se to vseeno lahko zgodi. Zato ti bolj priporočam, da zamrznjen kozarec pustiš nekaj časa na sobni temperaturi, da se vsebina vsaj malo temperira, šele nato ga postaviš v toplo vodo. Ali še bolje – naj se vsebina v celoti odtali na sobni temperaturi.

Če tališ npr. fižol ali kakšne druge kose zelenjave, lahko v zamrznjen kozarec naliješ mlačno vodo – ta je še vedno toplejša od ledu in bo pospešila tajanje, hkrati pa bo ločila posamezne fižolčke in jih tako lahko le odcediš in že imaš pripravljene v minuti!

 

Za odtaljevanje raznih minešter, omak in juh je najbolje če uporabljaš kozarce s širokim vratom, da lahko zmrznjeno vsebino preprosto izprazniš, ko se na straneh vsaj malo odtali. Vsebino nato pogreješ na štedilniku. Za takšno že pripravljeno hrano imam najraje velike kozarce za vlaganje – ti imajo širok vrat in ko se na straneh le malo stalijo (da hrana odstopi od stene) jih lahko hitro izprazniš v lonec ter pogreješ in s tem močno skrajšaš čas tajanja.

6. OZNAČI VSEBINO KOZARCA

Kljub temu, da se ti zdi, da si boš zapomnil/a, kaj in predvsem kdaj si dal/a kozarec v zmrzovalnik, boš s časoma verjetno pozabi/a vse podrobnosti. Zato je to vedno pametno označiti. – Tole je tudi nasvet sami sebi, ker imam še vedno vse neoznačeno 😊

 

Mislim da s temi 6 pravili zlahka osvojiš zamrzovanje v steklu. Če ti še kaj ni jasno ali imaš na to temo še kakšno vprašanje ali pomislek mi piši v komentar in z veseljem odgovorim po svojih močeh. 🙂

Vabljena tudi, da si na to temo prebereš tudi blog ‘Zamrzovanje hrane: Kaj lahko zamrznemo in česa ne?’ (objavljen bo 8.4.2021).

Dodaj odgovor