Blog

Domači ljubljenčki in odpadki

Če se v svojem življenju trudimo živeti bolj trajnostno in zmanjševati količino odpadkov, ki jih proizvedemo, je popolnoma logičen korak, da ta naš življenjski slog želimo prenesti tudi na naše kosmatince. Tako v dobro okolja, kot tudi za njihovo zdravje.

Zato sem zate pripravila nekaj idej in iztočnic za razmislek, kje so še možnosti za zmanjšanje količine odpadkov pri naših štirinožnih prijateljih.

Upam, da ti bodo predlogi prišli prav! Pa kar začnimo:

1. HRANA

Najprej kar takoj poimenujmo enega izmed večjih problemov pri prehrani domačih ljubljenčkov: MESO. Vsi vemo, da je pridelava mesa za okolje ogromno breme. Če se temu pri naši prehrani veliko lažje odrečemo, je pri mačkah in psih vseeno drugače. Nekateri se sicer odločijo, da svojim psom ponudijo 100% rastlinsko prehrano – obstaja namreč kar nekaj dokazov, ki kažejo, da lahko psi zdravo živijo na veganski in vegetarijanski prehrani – link. A namen tega bloga ni v tem. Pogledali si bomo, kako lahko vseeno najdemo bolj trajnostne alternative tudi našim vsejedim in mesojedim kosmatincem. Verjetno najbolj low waste varianta je, da hrano za svojega ljubljenčka pripravljaš kar sam/a. Pri lokalnem mesarju se lahko dogovoriš, da ti shranjuje ostanke mesa, ki bi bili drugače zavrženi, ti pa jih lahko prideš iskat v večjih steklenih kozarcih (lahko mu jih kar pustiš tam, da ti jih napolni, ti pa ga le prideš iskat in prineseš praznega za naslednjič). Pri psih, ki so vsejedci je zaželjeno, da poleg mesa kuhamo tudi rastlinsko hrano. Nekaj klikov po internetu in hitro lahko najdemo recepte, s katerimi lahko sami pripravljamo kvalitetne in prehransko bogate obroke za svoje muce in kužke. Ta možnost morda res ni primerna za vsakogar, saj nam priprava vzame kar nekaj časa. Ampak vse je stvar navade in prakse, ko določeno opravilo vključimo v naš vsakdan in rutino, postane lažje. 🙂 Tudi pasje prigrizke lahko narediš doma!

Obstaja tudi super alternativa pripravljene suhe hrane za pse, ki je narejena iz ŽUŽELK! Poleg tega je pakirana v biorazgradljivo embalažo. Preveri Yora Pet Food! (Morda, da kmalu pride tudi v Mojo Culo ;))

Hrana na rinfuzo: Tukaj se mi zdi da se najde predvsem veliko butičnih fizičnih trgovinic z različnimi domačimi in ročno narejenimi priboljški.

Če nobena od zgornjih možnosti zate ne pride v poštev, poskusi kupovati hrano v čim večjih količinah. Če kupuješ hrano v največjih embalažah, potem je delež odpadka glede na količino hrane manjši. Pri tem seveda pazi, da se hrana prej ne pokvari. Če kupuješ konzerve jih ustrezno recikliraj!

Ko želimo hrano postreči pa poiščimo posodice, ki so kovinske, keramične ali takšne, ki so narejene iz resnično biorazgradljivih materialov, kot sta npr. bambus in konoplja – tukaj moraš biti pozoren na morebitne plastične primesi!

 

2. IZTREBKI

MAČKE

Mačjih iztrebkov se nikoli ne sme kompostirati na lastnem kompostu ali jih zarvrzti v stranišče. Iztrebki namreč lahko vsebujejo toksoplazmozo, ki se na ta način lahko prenese naprej in okuži druge (nevarna je predvsem za nosečince in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom). Mačji iztrebki torej sodijo v ostale/mešane odpadke. Obstajajo tudi posebne posode (podobne tistim za plenice), ki tesnijo (da preprečijo izhajanje vonjav), v katere lahko nekaj časa odlagaš iztrebke, nato pa jih v vrečki zavržeš večjo količino – namesto da za vsak iztrebek uporabiš svojo vrečko. Pri vrečkah je najbolje da uporabljaš kompostno razgradljive, saj se bodo te na deponiji vseeno hitreje razgradile, kot pa plastične ali tiste, ki se razgradijo le v industrijskem kompostu. – Takšne vrečke so Becopets vrečke (Link), ki so sicer v prvi vrsti namenjene pasjim iztrebkom, a jih lahko uporabiš tudi za muce. Druga možnost pa so papirnate vrečke – te vam tudi kmalu ponudim v Moji Culi. 🙂

Pri POSIPU izbirajte posip iz naravnih materialov, ki je biološko razgradljiv. Išči sestavine kot so recikliran stisnjeni papir, žagovina, leseni peleti, koruza, seme trave, pšenica… Ne glede na material posipa, pa tudi ta sodi v mešane/ostale odpadke. Tesno ga zaprete v papirnato ali biorazgradljivo vrečko in odvržete v smeti.

Posip in mačje iztrebke načeloma lahko zavržete na kompost vendar LE V PRIMERU, da se ta res ne uporablja za gnojenje vrtnin in sadnih dreves.

Mačje stranišče: poizkusi najti takšnega narejenega iz nerjavečega jekla, ki bo večno in ga je možno reciklirati. Če doma že imaš plastičnega, ga absolutno uporabljaj še naprej. 🙂

PSI

Tudi pasji iztrebki sodijo v mešane odpadke in se jih ne sme metati v biološke odpadke. Enako kot pri mačkah, lahko pasje iztrebke kompostiramo na domačem kompostu, ki se ne uporablja za gnojenje vrtnin ali pa jih na enostavno zakopljemo na našem dvorišču, če imamo to možnost.

Tudi če iztrebke zavržemo v mešane odpadke je pri tem najbolje uporabljati kompostno razgradljive vrečke Becopets (link), saj se bodo te na deponiji hitreje razgradile (za razliko od drugih).

 

3. IGRAČE

Pri igračah za svoje ljubljenčke je pomembno gledati tako na okolje, kot tudi na njihovo zdravje. Z grizenjem, lizanjem in žvečenjem plastičnih igračk, lahko naši kosmatinci vsak dan zaužijejo delce plastike. O nevarnostih bisfenolov in mikroplastike pa sem že pisala. Tako kot za ljudi, to velja tudi za naše štirinožne prijatelje.

Najbolj trajnostna igrača je verjetno veja iz sosednjega gozda! 😉 Ali pa jelenov rog, ki ga lahko najdeš v gozdu (jim vsako leto odpadejo, tako da tukaj ni nobenega mučenja živali. 🙂 ), za muce pa je že vrvica na katero navežeš nekaj zanimivega, pogosto dovolj. Če želiš svojemu kužku podariti plišaste igračke nikakor ni potrebe po kupovanju novih, saj obstaja ogromno rabljenih, pozabljenih plišastih igračk, ki so se jih otroci naveličali – raje poišči takšne. 🙂 Po mojih izkušnjah so najljubše igrače za muce kar kartonaste škatle – izrežeš nekaj lukenj in ima zaposlitev za nekaj časa. 😀 Zunanje muce pa imajo toliko dela, da itak ne potrebujejo igračk. 🙂

Ko pa vseeno iščemo nove igrače je pomembno, da izbiramo igrače iz naravnih materialov, ki jih bomo na koncu lahko zavrgli na kompost. Takšne igračke so BecoPets igrače, ki so narejene ali iz konopljine vrvi ali pa iz bombaža in naravnega kavčuka (link). Igrače so zelo trpežne in hkrati prijazne zdravju, okolju in pasjim dlesnim. 😉 Pri praskalnikih za muce posegamo po takšnih, ki so narejeni iz naravnih materialov. En tak primer so npr. slovenski Yoriko praskalniki, ki imajo tulec za praskanje na refil! Praskalnike lahko prav tako naredimo sami!

 

4. NEGA

UMIVANJE

Mnogi so pristaši tega, da svoje kosmatince umivajo izključno z vodo. Še posebej mačke se lahko zelo učinkovito čistijo same. Več pranja z različnimi mili lahko odstrani naravno prisotna olja in zaščito na koži in dlaki, kar lahko vodi v razne rdečice, srbečice in druge težave s kožo in dlako.

Če se tvoj kuža vseeno zelo rad valja po blatu, ga operi s toplo vodo in zelo razredčenim milom.

Če pa vseeno se vseeno odločiš za milo, ti priporočam Cvetkino trdo milo za pse (link). V Moji Culi najdeš tudi tekočino za čiščenje ušes (link) in pa pršilo za tačke z možnostjo refila (link).

 

KRTAČENJE

Če imaš doma staro krtačo za lase, ki je ne uporabljaš več, jo lahko uporabljaš za svoje kosmatince. Saj veš, najbolj okolju prijazna možnost je tista, ki že obstaja in je ni potrebno narediti na novo. 😉 Drugače pa enako kot pri ljudeh, poišči krtače iz bambusa ali kovinske. Upam, da ti bom kakšno kmalu lahko predstavila tudi v Moji Culi! In ne pozabi, dlak (enako kot svojih las) ne meči v smeti ampak jih kompostiraj!

 

5. LEŽIŠČA

Kužku lahko narediš ali kupiš leseno hišico. Napolni jo z starimi odejami in puloverji, da bo kužku toplo in udobno. 😉 Za ležišče za muce lahko staro prevleko za povšter napolniš z razrezanimi starimi oblačili in zašiješ skupaj. Enako lahko narediš s starim velikim puloverjem, ki ga enako napolniš. Napolnjene rokave pa oblikuješ okoli sredinskega dela, da ležišču da ovalno obliko, ki je podobna čisto pravemu ležišču. Odprtine seveda zašiješ. 🙂 Tudi stara lesena škatla s povštrom bo dobro služila svojemu namenu. Na koncu pa itak vsi vedno spijo na naših posteljah. 😉

 

6. OVRATNICE IN POVODCI

Poišči rabljene ali pa kupi takšne, ki so kvalitetne in narejene iz naravnih materialov, ali takšne, ki jih je mogoče reciklirati. To so npr. konoplja, lan, kovina ali rastlinsko ‘usnje‘. Čudovite trpežne in okolju prijazne ovratnice in povodce čisto na novo nadješ tudi v Moji CuliOvratnice so narejene iz ANANASOVEGA USNJA in kovinskih zaponk. Izgledajo čudovite. Tukaj si lahko ogledaš vse barvne kombinacije (link). Zraven pa se odlično poda tudi povodec iz lanu (link).

 

Zadnji nasvet, ki ga imam pa je, da tako kot pri tvojih navadah, tudi pri tvojih kosmatincih ne išči popolnosti, ampak se potrudi po svojih močeh in spremembe delaj postopoma. Vedno imej najprej v mislih PREPROSTE REŠITVE: kaj že imaš doma in lahko uporabiš in pa ali lahko to kar potrebuješ dobiš rabljeno. Šele potem išči nove izdelke, pri katerih bodi pozoren na kvaliteto, material in pa tudi način kako so bile stvari proizvedene (vrednote podjetja).

Sem še na kaj pozabila? Kaj so še kakšni drugi načini, kako se trudiš zmanjšati količino odpadkov pri svojemu kosmatincu? Mislim da bomo vsi veseli novih idej in izkušenj, tako da jih le pogumno deli z nami v komentarjih. 🙂

Related Posts

Dodaj odgovor