Blog

Kako jesti vegansko na počitnicah?

Ne glede na to ali se prehranjuješ vegansko, vegetarijansko ali nič od tega, verjetno veš, da ima zmanjševanje porabe živalskih izdelkov izjemno pozitiven učinek na okolje (da drugih prednosti sploh ne omenjam)!

In ker je lahko vegansko prehranjevanje v nekaterih državah kar izziv, ti tukaj prilagam nekaj nasvetov, da boš na potovanju kar se da zlahka ostal/a na rastlinski prehrani 🙂

1. POZANIMAJ SE O TIPIČNI KULINARIKI KRAJA

Preden greš v novo državo se pozanimaj, kakšna je njihova tipična prehrana in kakšne so možnosti za vegane. Pogosto boš našel/a kar nekaj nasvetov, kako ‘poveganit’ določene tradicionalne jedi ali trike, kako jesti vegansko v mesojedcem prijazni državi 🙂

Jaz sem v Maroku brez težav uživala v najrazličnejših Tajinih in s tem vseeno okušala njihovo tipično prehrano brez da bi mi bilo potrebno jesti živalske izdelke (Kljub temu, da se tam poje veliko mesa in noben Tajin na meniju ni bil veganski!). Poleg tega smo bili enkrat čisto slučajno povabljeni k eni  tradicionalni beduinski družini na kosilo. Gospodu, ki nas je peljal k svoji družini, sem vnaprej povedala, da ne jem živalskih izdelkov in brez težav sem dobila izjemno dober kuskus z zelenjavo, ki mi ga je z veseljem postregla njegova izjemno prijazna mama. 🙂

 

2. HAPPY COW, FACEBOOK SKUPINE IN # NA INSTAGRAMU

Ko prideš v določen kraj lahko s pomočjo aplikacije in spletne strani Happy Cow najdeš veganske oz. veganom prijazne restavracije (in nastanitve!) v tvoji bližini. Poleg tega se lahko na Facebooku pridružiš skupinam kot so npr. vegan UK, vegan Colombia… in tam lokalce povprašaš po njihovih najljubših mestih, kjer najdeš vegansko hrano. Lahko jih celo povabiš na večerjo in na tak način spoznaš nove ljudi! Tudi na instagramu s hashtagi kot je npr. #veganparis najdeš uporabne informacije.

3. NAUČI SE UPORABNIH FRAZ V NJIHOVEM JEZIKU

Stavki kot so: ‘brez jajca/mesa/mleka prosim’ in ‘ali je tu notri mleko?’ so vsekakor nekaj, kar ti bo rešilo marsikatero neprijetno situacijo. Lahko si najpomembnejše besede in stavke kar napišeš v beležko svojega telefona in jih imaš tako vedno pri roki. Včasih je morda najvarnejše, da rečeš, da si alergičen in si tako lahko bolj prepričan, da te bodo res upoštevali (sama tega sicer nimam navade govoriti).

4. REZERVIRAJ HOSTEL S KUHINJO!

Če imaš možnost je super, da rezeviraš apartma ali hostel, ki ima kuhinjo in si tako lahko brez težav na hitro pripraviš vegansko kosilo ali zajtrk, kar je pogosto tudi cenejše od restavracije.

5. COUCHSURFING PRI VEGANIH

Poleg tega, da zagotovo pozna najboljši kraj za veganski sladoled in kosilo, bosta morda skupaj skuhala kakšno vegansko različico njihove tradicionalne jedi!

6. KOZMETIKO PRINESI SEBOJ

Če lahko, spakiraj dovolj svoje kozmetike, saj je v nekaterih državah vegansko, cruelty-free, naravno in zero-waste kozmetiko lahko težko najti.

7. LOKALNE TRŽNICE

Seboj v ruzaku/torbici vedno imej zložljiv nožek, kajti lokalna tržnica je včasih hitra in slastna rešitev. Še posebej v tropskih državah, lahko marsikateri obrok predstavlja kar sadje s tržnice!

 

8. POZANIMAJ SE, ALI IMAJO V HOTELU VEGANSKO PONUDBO

Če boš nastanjen/a v hotelu, kjer imaš pol- ali polni penzion, se prej pozanimaj ali nudijo tudi veganske obroke.

 

Kaj pa ti? Imaš težave jesti vegansko na potovanjih? Kaj se ti zdi najtežje?

Hvala za tvoj čas!

Barbara

Dodaj odgovor