Učilnica / Info

Novo leto, boljše navade: Pranje perila 101

Pranje perila je naslednje opravilo, ki ga izvajamo zelo pogosto. V naši 5 članski družini se boben vrti vsak dan enkrat, včasih tudi sušilec, ker verjameš ali ne, tu v Dubaju na vročini se perilo ne suši dobro! Spodaj najdeš nasvete, kako bolj ekološko oprati perilo in kako ga sušiti, kako zavarovati oblačila pred poškodbami in varovati okolje pred nevarnimi odplakami iz strojev.

Izbira oblačil

ciscenje pralnega stroja belo perilo in citronska kislina

Za bolj ekološko pranje moramo začeti delati spremembe že pri nakupovanju. Ne glede na to, ali kupuješ novo ali oblačila iz druge roke, bodo naravna vlakna naredila v okolju veliko manj škode in odpadkov.

Bombaž, lan, konoplja, bambus, pa tudi lyocell in viskoza so 100% biorazgradljivi, če niso mešani z drugimi vlakni. Med tem, ko umetna vlakna niso biorazgradljiva in razpadejo v mikroplastiko.

To so poliester, akril, nylon in rayon. Volna, usnje in krzno so kljub temu, da so v naravni obliki biorazgradljivi, v predelavi tako močno kemično obdelani in obarvani, da se težko naravno razgradijo. Poleg tega pa z načinom pridobivanja teh materialov trpijo in umirajo živali, kar je nehumano in predstavlja prav tako velik vpliv na okolje.

 

Zato pomisli preden nakupuješ! In kupi le tisto, kar potrebuješ.

Pralni stroj

Za optimalno delovanje pralnega stroja mora biti le ta redno čiščen, predvsem v predelih s trdo vodo. Prav tako poskrbi, da bo redno servisiran in ko se pokvari, ga popravi, namesto nakupa novega.

Kako očistiti pralni stroj?

Ko stroj ne pere, najprej očistimo filter, ki se ponavadi nahaja spodaj na sprednjem delu stroja. Očistimo ga pod vodo, če pa se je nabral tudi vodni kamen, ga namočimo v mešanico citronske kisline in vode (1:10).

Naslednji korak je čiščenje gume pri odprtini bobna. Jaz najraje vzamem manjšo staro brisačo, jo namočim v enako raztopino kot zgoraj (citronska kislina in voda), ter brisačko zatlačim v gumo. Tam jo pustim 10-15 min, da se vodni kamen stopi. Nato dobro obrišem in odstranim tudi vso umazanijo, ki se je tam nabrala. Lahko pa samo z namočeno brisačko podrgneš po gumi, odvisno od umazanije.

V prekat za detergent streseš pol skodelice OX power ALI skodelico sode bikarbone ALI pol skodelice citronske kisline. Ox power belilo bo stroj dezificiralo in odstranilo neprijetne vonjave. Dobro se bori tudi proti ostankom mila in drugim nečistočam, ki so se v stroju nabrale. Soda bikarbona bo naredila podobno – zmehčala bo vodni kamen, odstranila mastne ostanke detergentov in ostalo nečistočo. Citronska kislina pa je najbolj uporabna za stroje v katerih se je nabralo več vodnega kamna. Je najbolj močno čistilo od vseh treh, zato po pranju potrebuje dodaten cikel izpiranja.

Ko se odločiš katero čistilo je za tvoj stroj najbolj primerno (lahko jih tudi menjavaš vsak mesec!), zaženeš stroj na vroč kratek cikel. Če imaš možnost, cikel vmes ustavi, da se boben še bolj namoči. Nekateri stroji pa imajo tudi poseben program pranja bobna. Po končanem pranju (in dodatnem izpiranju pri uporabi citronske kisline) operi tudi prekate za detergent prav tako s pasto iz sode bikarbone in vode.

Stroj je priporočljivo čistiti vsak mesec.

Še namig: Stroj lahko opereš tudi med tem, ko pereš bele brisače. OX pa jih bo zraven še pobelil!

Poln stroj in hladno pranje

Perilo razvrsti na belo, črno in barvasto, da se izogneš obarvanju. To velja predvsem za nova oblačila, ki spuščajo barvo.

Stroj napolni do polnega, ker bo pranje tako učinkovitejše in bolj ekološko. S tem prihraniš tudi na času, energiji in vodi.

Pri pranju izberi raje hladen program, kot vročega. Madeže pred tem delno očisti ali namaži z odstranjevalcem madežev. Tudi tako prihraniš in varuješ okolje!

Detergenti

Odstranjevalci madežev

Običajni odstranjevalci madežev pogosto vsebujejo različne kemikalije, ki so lahko škodljive za okolje. Te kemikalije lahko vključujejo topila, površinsko aktivne snovi in belila, ki lahko onesnažijo vodne poti in škodijo vodnemu življenju.

Zato izberi ekološki odstranjevalec, kot na primer že prej omenjen Ox Power, ki ga raztopiš v vodi, da nastane pasta. Uporabiš lahko tudi trdo milo iz žolča, ki je izredno učinkovito, žolčni encimi pa nastajajo kot stranski produkt v mesni industriji in bi bili drugače zavrženi. Obstajaja tudi trdo milo za madeže na osnovi oljčnega olja, ki je vegansko in prav tako zelo učinkovito. Madeže lahko odstraniš tudi s pomočjo paste iz sode bikarbone in vode.

TRIK: kako ohraniti kuhinjske servete bele?

V kovinski lavor zlij 5 litrov vode in dodaj 1 žlico Ox Power. Namoči kuhinjske servete čez noč in nato operi kot običajno.

 

Detergenti za pranje perila

Tudi običajni detergenti pogosto vsebujejo kemikalije, ki onesnažujejo vodne poti in ogrožajo življenje v vodi. Na srečo pa je na voljo kar nekaj alternativnih ekoloških detergentov in zato sem prepričana, da lahko vsak najde nekaj, kar mu ustreza.

Pralni oreščki so ena izmed možnosti, saj so popolnoma naravni. So sadež majhnega drevesa Sapindus Mukorossi iz Himalaje. So zelo nežni do kože in primerni tudi za občutljivo kožo.

Trdo milo za pranje in marsejsko milo, ki ga lahko uporabiš za ročno ali strojno pranje. Za strojno pranje ga lahko naribaš direktno v boben ali pa ga razstopiš v vodi in uporabljaš kot tekoči detergent.

Ekološki prašek v biorazgradljivi embalaži (prav tako kot oreščki pri nas trenutno ni dobavljiv, zaradi težav z dobaviteljem). Taki praški ne vsebujejo kemikalij, ki bi škodovale okolju, poleg tega pa so pakirani v embalaži, ki se bo popolnoma razgradila tudi na domačem kompostu.

Pralni prašek v lističih je visoko koncentriran detergent iz naravnih olj in rastlinsko pridobljenih površinsko aktivnih snovi, ki so popolnoma biorazgradljive. Uporaba je zelo enostavna predvsem zaradi pravilnega doziranja in manj polivanja/stresanja izdelka iz embalaže. Pakirani so v kartonasto škatlo, ki je prav tako biorazgradljiva. Zaradi visoke koncetriranosti, so zelo lahki (ne vsebujejo nepotrebne teže vode) in majhni. To pa zmanjšuje ogljični odtis tudi pri prevozu in pakiranju.


Peri manj, brez mehčalca in posuši na zraku

Vpliv na okolje lahko tudi občutno zmanjšaš z manj pranja in brez uporabe mehčalca. Oblačila ne potrebujejo tako pogostega pranja, kot si mislimo. Predvsem kavbojke, hlače in vrhnja oblačila. Pri otrocih hitro nastanejo kupi oblačil, kar lahko preprečimo oziroma zmanjšamo tudi z uporabo slinčkov.

Oblačila se pri pranju poškodujejo, krčijo ali razvlečejo, včasih celo strgajo. Zato premisli, kdaj je potrebno pranje in kdaj mogoče ni. Seveda to ne pomeni, da hodiš okoli umazan ali v oblačilih neprijetnih vonjav, pomeni le to, da po slačenju oceniš ali bo oblačilo po zračenju še primerno za eno nošenje 😉

Za pranje občutljivih oblačil in oblačil iz sintetičnih vlaken uporabi Guppy friend vrečo, ki bo ulovila odpadla vlakna in preprečila premočno drgnjenje v stroju. Oblačila preprosto dodaš v vrečo in jo zapreš, nato pa pereš z ostalimi oblačili. Po pranju iz vreče ostraniš tudi nabrana vlakna in jih odvrżeš v smeti, da ne zaidejo v odpadno vodo.

Mehčalci perila vsebujejo voske, ki se nanašajo na površino, da naj se oblačila ne bi tako močno mečkala. Zraven pa so polna parfumov in naftnih derivatov. Vse to vpliva na vlakna in jih uničuje, zraven pa pospeši obrabo oblačil.

Oblačila bodo tudi veliko dlje ostala lepa, če ne uporabljamo sušilnega stroja. Pri tem prihranimo tudi pri energiji. Za hitrejše sušenje lahko v stroj dodamo sušilne kroglice iz volne ali pa suho staro brisačo, ki bo popila odvečno vlago. Sušenje na soncu pa ima tudi številne druge pozitivne lastnosti, ki si jih lahko prebereš tu.

In ne pozabi na ekološke ščipalke za perilo iz lesa ali nerjavečega jekla!

Dodaj odgovor