Blog

Novo leto, boljše navade – Zeleno čiščenje

Ob vstopu v novo leto zelo radi sprejemamo optimistične zaobljube, ki jih pozabimo tam nekje v sredini januarja. Mislim, da nisem edina. Moja edina osebna novoletna zaobljuba, ki sem se je držala (in se je še vedno držim) je bilo nekje 10 let nazaj, ko me je Anja povabila, da se pridružim veganskemu Veganuary izzivu. Ostale so več ali manj izzvenele tja do sredine leta in šle v pozabo.

Še vedno sem mnenja, da so novoletne zaobljube sicer super način, da si zastavimo cilje in naredimo pozitivne spremembe v svojem življenju. Mogoče je samo bolje govoriti o namerah. In tudi dobro premisliti zakaj si tega želimo. Moja namera za leto 2023 je zmanjšati vpliv mojega vsakdanjega življenja na okolje. Zmanjšati uporabo plastike, zmanjšati uporabo stvari za enkratno uporabo (tudi tistih iz papirja, stekla ali aluminija) in na splošno biti bolj “mindfull” pri vsakodnevnih nakupih. Moj cilj ni biti 100% popolna pri tem, cilj je biti boljša. Delati bolje kot do sedaj. In pa to deliti naprej.

Če si tudi ti želiš v novem letu zmanjšati svoj vpliv na okolje lahko na prvi točki razmisliš o rutini čiščenja svojega doma. Poglej po omaricah in premisli kakšne izdelke uporabljaš za čiščenje svojega doma, pomivanje posode ali pranja perila. Koliko od teh izdelkov bi bilo zelo enostavno nadomestiti z bolj okolju prijaznimi izdelki, brez škodljivih kemikalij ali brez plastike? To je prvi korak k bolj zelenemu domu, ki pa ne zahteva prevelike spremembe tvojih navad. Enostavno naslednjič, ko ti zmanjka določenega čistila ali moraš zamenjati gobico ali krpo, posezi po bolj zelenih alternativah.

Tukaj je nekaj mojih najljubših izdelkov s katerimi je moj dom malo bolj prijazen naravi in mojemu zdravju:

            

Zate pa sva na Instagramu in Facebooku pripravili 31 dnevni izziv “Si že naredil/a zamenjavo?”, kjer ti bova vsak dan predstavili en izdelek, ki ga lahko zamenjaš v svojem domu, da s tem pripomoreš k bolj čisti naravi. Se nama boš pridružil/a?

“Ne potrebujemo peščice ljudi, ki živijo popolnoma brez odpadkov. Potrebujemo milijone, ki to delajo nepopolno.” (Anne-Marie Bonneau)

 

Dodaj odgovor