Blog

Ovseno mleko

Ali živim popolnoma brez odpadkov in plastike? Seveda ne!

Tudi jaz se še učim in pogosto kupim hrano v plastični embalaži.

Eden od primerov je npr. sojino mleko znamke Provamel. Po mojem skromnem mnenju daleč najboljše rastlinsko mleko! 😇

Zadnje čase pa grem vedno večkrat mimo njega, saj imam kar malo slabo vest, ker je pakiran v tetrapaku.

Super rešitev so doma narejena rastlinska mleka!

Najlažje in najhitreje narejeno je ovseno mleko.

(Svoje mleko lahko naredite že v 15 minutah!)

Poleg tega je ZELO OKUSNO in res SMEŠNO POCENI!

Recept za ovseno mleko je sila preprost:

SESTAVINE

(količine so približne vrednosti. Jaz ponavadi delam kar po občutku in je vedno čist ok)

  • cca 90g ovsenih kosmičev
  • cca 900ml vode
  • ščep soli
  • 1 žlica agavinega sirupa / 1 datelj ( če tega nimamo doma lahko brez slabe vesti spustimo)

POSTOPEK

  1. Ovsene kosmiče za kakih 10-15min namočimo v vodo
  2. Vodo v kateri so se namakali odcedimo, nato dodamo svežo vodo
  3. Dodamo agavin sirup/datlje
  4. Mešanico zmiksamo v blenderju
  5. Precedimo jo čez cedilo in/ali gazo
  6. Pulpo ki ostane lahko uporabimo pri peki piškotov ali pa pri zajtrku s kosmiči
  7. Tekočina, ki ostane je naše sveže narejeno mleko!

NASVETI

  • Po mojih izkušnjah je mogoče celo bolje, če med precejanjem iz pulpe ne stisnemo čisto vse tekočine, saj potem mleko postane rahlo sluzasto
  • Če imate zelo dober blender vse sestavine dodaj naenkrat. Za tiste, ki imamo bolj ‘švoh’ blenderje pa je bolje, da vodo dodajamo postopoma
  • Ovsene kosmiče sem namakala že čez noč, 1 uro, 15 min ali celo nič. Najbolj optimalno kar se tiče okusa in časa je zame 15min namakanja.
  • Mleko v hladilniku zdrži 3-6 dni – jaz ga ponavadi naredim toliko, da ga v treh dnevih vedno porabim
  • Da nekoliko podaljšamo trajanje mleka, je zaželjeno, da steklenico v kateri bomo mleko hranili, prej pregrejemo v pečici
  • Mleku lahko dodaš npr. kakav in dobiš čokoladno mleko! (na zgornji sliki sem uporabila tudi maline)

Ker je to edino mleko, ki ga delam doma, sem odprta za kakršne koli predloge, priporočila in izkušnje za doma narejena rastlinska mleka. Zelo bom vesela tvojega komentarja!

Hvala za vaš čas 💚

Barbara

((OPOMBA))

Vem da to ni mleko, ampak rastlinski napitek, a s čisto praktičnih razlogov (in lažje berljivosti) uporabljam besedo mleko, tako da no hard feelings please 😉

Dodaj odgovor