Učilnica / Info

Novo leto, boljše navade: Pomivanje posode 101

Veliko vprašanj dobivam o pomivanju posode, zato sem se odločila, da napišem tak priročen mini priročnik kako se bolj zeleno lotiti pomivanja posode.

Strojno pomivanje posode:

Če imaš pomivalni stroj, ga uporabljaj. Povprečno se v pomivalnem stroju porabi 5 x manj vode kot pri ročnem pomivanju posode. Seveda je ta številka odvisna tudi koliko napolniš stroj in kako varčen je. Jaz ga napolnim približno v dveh dneh (večje lonce perem na roke), uporabim If You Care tablete za strojno pomivanje (biorazgradljive, iz naravnih sestavin, prijazne do vodnih živali in hkrati skoncentrirane v čim manjšo tabletko) in izberem eco program. Ta je res daljši ampak porabi precej manj vode in energije. Preden posodo zložim v pomivalni stroj jo zelo na hitro oplaknem z vodo, da se odstranijo ostanki hrane, pri čemer si pomagam z leseno krtačko na ročaju. Ta je res nepogrešljiva v moji kuhinji in jo imam že kar nekaj časa. Zdrži res dolgo, če lepo skrbiš zanjo (več o tem pa kasneje).

  • V Moji Culi najdeš dva detergenta za strojno pomivanje posode: tablete If You Care in gel Odori.
  • Da pa pomivalni stroj ne bo smrdel pa lahko vsake toliko pri pranju dodaš 1 žlico sode bikarbone, ki bo nevtralizirala vonjave.
  • Za čiščenje pomivalnega stroja pa je zelo priročna citronska kislina, ki odlično odstrani vodni kamen, ostanke čistila, hrane ali drugo umazanijo, ki se s časoma nabere. Enostavno dodaj 3-4 žlice v predalček za detergent in nastavi program pranja 🙂
  • Ne pozabi redno čistiti filtrov in tesnil pomivalnega stroja.

Ročno pomivanje posode:

 1. Izbira detergenta: jaz prisegam na detergent v kocki. Lahko doziranje, peni se dovolj, zdrži res dolgo. Postavljenega imam na robu umivalnika na kokosovem podstavku, da se po uporabi posuši. Si vedel/a, da lahko za pomivanje posode uporabiš vsestransko marsejsko milo? Če pa ti detergent v kocki (še) ni prirastel k srcu v Moji Culi najdeš tudi Odori gel za ročno pomivanje posode (v povratni aluminijastni flaški s plastično pumpico, ki jo kupiš enkrat in nato uporabljaš znova in znova, dokupiš samo čistilo brez pumpice).
 2. Varčuj z vodo – naj pipa ne bo odprta kar non stop ko pomivaš posodo. Poleg tega, da s tem porabiš ogromno vode, si še ves čas izpiraš detergent v odtok in ga s tem veliko hitreje porabiš.
 3. Skrbi za svoje roke! Ker sem več kot 5 let delala v kuhinji vem kakšne posledice ima pomivanje posode na kožo no rokah. V najboljšem primeru malo izsušena koža, v najslabšem pa hudi srbeči izpuščaji in rane. Uporabljaj naravne detergente brez nepotrebnih kemikalij, ki lahko dražijo kožo. Skrajšaj čas, ko so tvoje roke v stiku z vodo – uporabljaj krtačke na ročaju in rokavice (pri uporabi rokavic bodi pozoren/a, da voda ne uide v rokavico). Po pomivanju posode roke speri in dobro osuši in po potrebi namaži s kremo za roke. Moja nova najljubša je trda glinena krema za roke Fairy Hands, ki res lepo diši ni premastna in se lepo vpije.
 4. Lesene krtačke: Nujni prvi korak pri ročnem pomivanju posode, da se odstranijo koščki hrane, ki bi se drugače zažrli v gobico – ta pa potem začne smrdet, saj hrana v njej začne gniti. Krtačke po uporabi speri in obesi, da se posušijo. V Moji Culi najdeš kar nekaj različnih, nekatere imajo agavine ščetine, nekatere kokosove, take za čiščenje steklenic, kozarcev ali loncev. Vsem pa je skupno, da so popolnoma brez plastike.
 5. Gobice: pri meni zmaga kombinacija celulozne gobice in kokosove grobe gobice (ta je super, ko se kaj zažge ali zasuši & ni preveč agresivna). Tako kot krtačke tudi tukaj velja pravilo – po uporabi dobro speri in užemi ter hrani na suhem mestu. Tako zdržijo reeees dolgo.
 6. Sušenje posode na lesenem odcejalniku: ker res ne maram brisat posode 🙂

Upam, da sem s tem odgovorila na vsa vprašanja glede pomivanja posode. Če sem kaj izpustila, te še kaj zanima ali imaš tudi ti kak dober trik na to temo pa nam prosim piši! Naslednjič pa se lotimo pranja perila.

 

Dodaj odgovor