Blog

Računi na termičnem papirju in bisfenoli

Termični papir ni le navaden list papirja s črnilom, ampak je poseben papir, ki ob stiku s toploto potemni in zato pri tem ni potrebna uporaba črnila.

Na prvi pogled deluje ideja super! Pa je res tako?

Hiter odgovor : NE 🙂

Daljši odgovor:

KAJ JE TOREJ NAROBE Z RAČUNI NA TERMO PAPIRJU?

 

Ti računi so prevlečeni s plastičnim premazom, ki vsebuje visoke koncentracije bisfenolov, ki se že takoj ob stiku prenesejo na našo kožo in zelo hitro skozi njo vstopijo v naše telo.

»Na enem termo papirju je več BPA (Bisfenola A), kot je celotna količina BPA, ki bi se izločila iz ene plastenke, ki bi jo uporabljali več let« pravi John Warner, Ph.D. in predsednik Warner Babcoc Institute for Green Chemistry.

Kljub temu, da obstajajo termo papirji, ki so brez BPA, je to večinoma le marketinška poteza, saj namesto njih pogosto vsebujejo druge bisfenole npr. BPS (enako velja tudi za plastenke na katerih piše brez BPA), katerega učinek je precej podoben ali celo slabši (saj je bolj obstojen), kot pri BPA, le da ta še nis bil tako podrobno raziskan in še ni dobil toliko medijske pozornosti kot BPA.

 

Zakaj bi nas moralo tako zelo skrbeti za račune, ko pa bisfenole vsebuje tudi vsa v plastiko pakirana hrana?

V plastiko pakirana hrana je zagotovo velik problem, vendar je večinoma narejena iz plastike, kjer so bisfenoli kemijsko vezani in počasneje izhajajo iz embalaže, medtem ko so bisfenoli na termo papirju ZELO slabo vezani in zlahka prehajajo na stvari, s katerimi pridejo v stik.

 

KAJ SO BISFENOLI?

Na hitro:  Bisfenoli so spojine, ki se nahajajo v plastiki in imajo podobno zgradbo kot spolni hormon estrogen. Bisfenoli zato sodijo med hormonske motilce. Naše telo ga ne zna ločiti od estrogena in zato dobi lažno informacijo, da naše telo vsebuje več estrogena, kot pa ga v resnici telo proizvaja. To pa ima za seboj prinese mnoge posledice. Ena izmed najbolj odmevnih je zagotovo vedno večja neplodnost tako pri moških kot tudi pri ženskah. Prav tako naj bi bisfenoli povečali možnosti za raka na dojkah,,…

Ker so bisfenoli kar obsežna tema jim bom v prihodnosti enkrat namenila kar celotno objavo.

 

Kam torej z njimi?

V primeru, da jih damo na domači kompost, se bo v našo zemljo posledično preneslo ogromno bisfenolov. Če jih damo med papir, pa jih bodo v sortirnicah tako ali tako izločili, kajti niso primerni za reciklažo. Torej jim s tem le povzročamo dodatno delo.

Žal sodijo termo računi le v koš za ostale odpadke.

 

Kako prepoznamo termo račun?

Če s kovancem ali nohtom podrgnemo po zgornji strani računa, se bo ta obarval črno. Tako vemo, da je to zagotovo termo račun. Ali pa če ga od daleč približamo viru toplote (vžigalnik), se bo ta prav tako obarval črno.

Kaj lahko storimo glede termo računov in kako zmanjšati izpostavljenost bisfenolom v računih?

 

  • Če imamo trgovino ali podjetje, ki izdaja račune razmislimo o tem, da začnemo račune izdajati v elektronski obliki ali pa tiskamo račune na navaden papir.
  • Kot kupci pa lahko trgovine in druga podjetja informiramo o problematiki termo računov, lahko jim kot redna stranka napišemo mail. Ali pa ob vsakem nakupu vprašamo, če morda nudijo možnost računa v elektronski obliki.
  • Če se moramo dotakniti termo papirja, ga primemo na zadnji ‘nesvetleči strani’, ki vsebuje veliko manj BPA.
  • Termo račune odvržemo v koš takoj ko pridemo iz trgovine, če ga moramo hraniti pa je za to verjetno najbolj primerna npr. kuverta. BPA se namreč izjemno hitro prenese na vse: vaše roke, denarnico, torbico, denar v denarnici…
  • Po rokovanju z računi si čimprej temeljito umij roke. Če si roke umiješ po 4 minutah je načeloma že prepozno.
  • Če v službi redno rokuješ s termo računi, razmisli o uporabi rokavic.
  • Ne nanašaj razkužila ali krem za roke po rokovanju z termo računi ( Dr. Vom Saal in njegova ekipa so ugotovili, da se količina BPA, ki preide v našo kožo ob rokovanju s termo računi poveča kar za 185 krat (!) po uporabi razkužil in vlažilnih krem za roke ).

 

V Sloveniji moramo po zakonu vsak račun sprejeti. Žal večina trgovin uporablja termo račune in le redke račun izdajajo le v elektronski obliki (in ga pošljejo po mailu) ali pa na pravem papirju. V Žalcu sem do sedaj našla dve trgovini, ki tiskata račune na klasični papir in to sta trgovina Trgovinca in papirnica Lan.

V Moji Culi sem že od začetka vedela, da termo računi nikakor ne pridejo v poštev niti v spletni trgovini niti na sejmih in stojnicah. Zato že od začetka izdajam račune le v elektronski obliki in jih pošljem po mailu oz. na posebno željo natisnem račun na navaden recikliran in nebeljen papir.

 

Potovanje v druge države

V nekaterih državah je dovoljeno, da zavrneš tiskanje računa. Ko prideš v drugo državo se pozanimaj ali to lahko storiš in v tem primeru na blagajni račun preprosto zavrneš!

 

Je to, da računi na termičnih papirjih vsebujejo bisfenole zate nekaj novega, ali si o tem že bil/a seznanjen/a? Poznaš kakšno trgovino, kjer izdajajo račun v elektronski obliki ali na pravem papirju? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas!

Barbara

 

Viri informacij:

Prenos BPA iz termo papirja na kožo, absorbcija BPA in BPS skozi kožo, spremembe v koncentraciji urina po rokovanju s termičnim računom:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0110509#s5

Zmanjšana plodnost zaradi izpostavljenosti bisfenolom:

Pri ljudeh: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028210025872

Pri podganah: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1034/j.1600-0722.2002.11201.x

Povečano tveganje za raka dojk zaradi izpostavljenosti BPA:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890623814002494

https://link.springer.com/article/10.1007/s12672-010-0015-9

 

One thought on “Računi na termičnem papirju in bisfenoli

  1. Tanja Kolenc pravi:

    Mislim, da imamo pravo rešitev za vas. eRačuni. Veliko boljša opcija od pdf-a. V aplikaciji noprintZ so namreč so samo računi in niso pomešani med ostale maile. Predvsem pa je ideja, da bi imeli vse račune shranjene na enem mestu, če bi jih na primer potrebovali zaradi menjave in garancije (slednje lahko preprosto dodajamo k posameznim izdelkom na računih). https://noprintz.si/

Dodaj odgovor