Zamrzovanje hrane je odličen način za ohranjanje svežine in kakovosti hrane ter ponuja številne prednosti. Omogoča nam shranjevanje domače in sezonske hrane za prihajajočo zimo, kar pomeni, da lahko uživamo v okusu poletja tudi v hladnejših mesecih. Prav tako je odličen način za ohranjanje prevelikih količin in ostankov hrane, ki bi drugače hitro postali pokvarjeni, s čimer zmanjšujemo odpadke. Poleg tega je zamrzovanje odličen način za pripravo obrokov vnaprej, kar nam prihrani čas in trud v vsakdanjem življenju.
Jaz najraje zamrzujem zelenjavo, sadje ter kruh. Danes bi pa ti predstavila svoje izkušnje glede zamrzovanja hrane in sicer, kaj in kako jaz najraje zamrzujem in česa morda ni priporočljivo zamrzovati.
ŽIVILA, KI JIH NAJPOGOSTEJE ZAMRZUJEM
1. KUHANE STROČNICE
Stročnice so odličen vir hranil, a resnično, njihovo dolgo kuhanje lahko postane nadležno. Na srečo obstaja preprost način, kako ta izziv rešiti. Tako na primer, če kupiš fižol brez embalaže, ga lahko skuhaš v večjih količinah, pustiš, da se ohladiš, nato pa razdeliš v manjše kozarce, silikonske vrečke ali kovinske posodice in zamrzneš. Raje uporabljam manjše kozarce, da je količina približno enaka kupljenemu fižolu v konzervi ali kozarcih. Ta trik se odlično obnese pri pripravi različnih stročnic, kot so fižol, grah, leča, čičerika, bob, soja in druge. Zamrznjene stročnice lahko shraniš v zamrzovalniku, kjer bodo ohranile svojo svežino in kakovost, za piko na i pa še prihraniš, saj so suhe stročnice precej cenejše od konzerviranih.
2. JUHE, MINEŠTRE, ENOLONČNICE, OMAKE
Sem sodijo ričet, ajmoht, fižolova juha, veganski golaž, veganska ‘bolognese’ omaka, in najrazličnejše zelenjavne juhe. Te ponavadi zmrzujem v velikih kozarcih za vlaganje ali večjih kovinskih posodicah. Sama obožujem to metodo. Skuham velike količine teh okusnih jedi, jih ohladim in nato razdelim v posodice. Tako imam med tednom hitro pripravljene in okusne obroke kar iz zamrzovalnika.
3. ŠPINAČA
Pozimi se pogosto znajdeš v situaciji, ko je špinača na voljo le v plastični embalaži, bodisi kot zamrznjena ali sveža. Zato ti predlagam, da poleti vzgojiš svojo špinačo ali jo kupiš na lokalni tržnici v večjih količinah. Nato jo hitro popariš v vreli vodi ali na sopari, nasekljaš na majhne koščke in lahko celo uporabiš kovinski model za led, da narediš kocke špinače, ki jih nato zamrzneš. S to metodo boš imel celo zimo na voljo okusno špinačo za pripravo različnih jedi, kot je denimo špinača in pire krompir. Poleg tega, da boš zmanjšal količino plastične embalaže, boš tudi užival/a v bolj svežem okusu špinače.
4. GOZDNI SADEŽI
Namesto da gozdne sadeže za smutije pozimi kupuješ zamrznjene v plastiki, jih raje poleti – ko je sezona – naberi ali kupi sveže v večjih količinah in jih nato razporedi v kozarce ali silikonske vrečke (če ne želiš da se sprimejo, jih najprej zamrzni na peki papirju ali silikonski podlogi). Tako lahko svoje smutije obogatiš z jagodičevjem skozi celo leto brez slabe vesti.
5. SADJE
V trgovini kupiš zelo zrele banane, ki so v akciji, jih narežeš na enake kose jih zamrzneš na peki papirju ali silikonski podlogi in pretreseš v kozarce ali silikonske vrečke – tako jih imaš vedno pri roki za smutije. Lahko tudi naribaš večje količine jabolk, jih zamrzneš in uporabljaš za delanje štrudlja.
6. KRUH
Kruh lahko zamrzneš v vrečah ali servetih iz blaga. Jaz za vsak slučaj kruh vedno ovijem v vrečko za kruh (link) in še v servet iz blaga. Raje dodam več plasti kot premalo, saj želim, da ostane kruh res svež. Če imaš doma toaster, je odlična ideja, da kruh narežeš na rezine in vzameš toliko, kolikor jih potrebuješ, ter jih nato preprosto popečeš. Če ti ostane le nekaj rezin kruha, jih lahko shraniš v silikonske vrečke, ki bodo ohranile svežino in preprečile izsušitev kruha.
7. BLANŠIRANA ZELENJAVA
Imaš preveč brokolija in si prepričan/a da ga ne boš porabil/a pravočasno? Nareži ga na koščke (skupaj s steblom seveda! – več nasvetov o zmanjševanju odpadne hrane si preberi v blogu o odpadni hrani), pokuhaj ali popari na sopari, počakaj da se ohladi in razporedi v kozarce ali silikonske vrečke (če ne želiš da se sprimejo, jih najprej zamrzni na peki papirju ali silikonski podlogi). To lahko narediš tudi za cvetačo, korenje, papriko, paradižnik, papriko, bučo, kolerabo, brstični ohrovt, koromač, koruzo, šparglji, rdeča pesa,…
8. NEKATERE ZAČIMBE
Ko poletje prehaja v jesen, pri meni v zamrzovalniku konča večja količina peteršilja, bazilike in ostalih zelišč, ki jih nameravam uporabiti pri kuhanju v prihodnjih mesecih. Odtajane začimbe sicer niso videti tako privlačno, da bi jih postavila na vrh jedi, a so še vedno izjemno koristne za obogatitev okusa omak in drugih jedi med kuhanjem. Okus se namreč ohrani.
Poleg tega, če želiš, lahko liste peteršilja ali bazilike zamrzneš tudi v modelčkih za led. To je odličen način za doziranje in shranjevanje manjših količin začimb, saj lahko kocke enostavno dodajaš svojim jedem, kadar jih potrebuješ.
9. GOBE
Gobe pred zamrzovanjem vedno očistim in narežem na manjše kose. Včasih jih zamrznem surove, včasih pa jih pred tem poparim na sopari ali pa jih kar popražim na ponvi. Ko se ohladijo jih zamrznem. Tudi gobe ponavadi zamrznem najprej na silikonski podlogi, šele ko so zmrznjene jih pretresem v kozarec, silikonsko vrečko ali kovinsko posodico.
10. ČESEN IN ČEBULA
Česen in čebulo je mogoče enostavno pripraviti in zamrzniti. Česen lahko olupiš, nato pa zamrzneš surove kose. Enako velja za čebulo, ki jo lahko nasekljaš in zamrzneš v surovem stanju. To ti bo prihranilo čas pri pripravi, obenem pa boš vedno imel/a pripravljene sestavine za različnih jedi.
11. MOKA
Na prvi pogled se morda sliši nenavadno, da bi zamrzovali moko, vendar je to precej pametna poteza, če imaš veliko moke, ki je ne boš kmalu porabil/a. Če damo moko v kozarce in v zamrzovalnik smo tako brez skrbi, da bi se nam v tem času v njej zaredili molji. Zunaj na sobni temperaturi imej le 1 kozarec moke, ostale pa hrani v skrinji. Ko moko damo iz skrinje jo pred uporabo ogrejemo na sobno temperaturo.
12. TORTE IN PITE
Ja tudi slaščice lahko zamrznemo! Jaz za to uporabljam steklene ali kovinske posodice za hrano, da torta ni stisnjena. Ko potrebuješ jo daj najprej v hladilnik (čez noč) in naslednji dan že lahko uživaš v ‘sveži’ torti.
ČESA NI PRIPOROČLJIVO ZAMRZOVATI
Zelenjava in sadje z zelo visoko vsebnostjo vode: solata, kumara, zelena. – ko jih bomo odtajali bodo uvele (razen če bo zelena del juhe, ki jo zamrzneš. V tem primeru ni problema).
Veganska majoneza – sicer še nisem sprobala, a menda po zmrzovanju izgubi strukturo in se posamezne sestavine ločijo.
Sveži paradižniki – če jih želiš jesti sveže. Jaz pogosto zamrznem polovice paradižnikov (včasih nimam časa, da jih prej blanširam) a jih imam izključno za dodajanje juham in omakam, nikoli pa ne jem svežih, saj postanejo uveli in sluzasti. 🙂
Testenine in riž – po zamrzovanju izgubijo strukturo. Če zamrzneš testenine, ki so al-dente pa naj nebi bilo težav. Raje zamrzni le omako, testenine pa lahko skuhaš sveže v nekaj minutah.
Špinača in ostala zelenolistnata zelenjava – če jo želiš uživati svežo. Za smutije in omake pa ni težav (opisano zgoraj).
To pa je bolj kot ne vse kar mi je padlo na pamet. Sem kaj pozabila?
Vesela bom tudi tvojih nasvetov, idej in vprašanj!