Blog

Zamrzovanje hrane: Kaj lahko zamrznemo in česa ne?

Zamrzovanje hrane je odličen način za: shranjevanje domače in sezonske hrane za zimo; shranjevanje prevelikih količin in ostankov hrane, da se ne pokvari in pa tudi odličen način za pripravo obrokov vnaprej.

Danes bi pa ti predstavila svoje izkušnje glede zamrzovanja hrane in sicer, kaj najraje zamrzujem in česa morda ni priporočljivo zamrzovati.

ŽIVILA, KI JIH NAJPOGOSTEJE ZAMRZUJEM

1. KUHANE STROČNICE

Najbolj nadležna stvar stročnic je, da se tako dolgo kuhajo. To rešiš tako, da npr. fižol (ki ga kupiš brez embalaže – npr.pri lokalnem kmetu) skuhaš v velikih količinah, ga pustiš da se ohladi in nato razporediš v kozarčke in zamrzneš. Jaz ga ponavadi razporedim v manjše kozarce, da je vsebina prbl. enaka kot pri kupljenem fižolu v kozarcih ali konzervah. To velja za: fižol, grah, lečo, čičeriko, bob, sojo…

2. JUHE, MINEŠTRE, ENOLONČNICE, OMAKE

Sem sodijo ričet, ajmoht, fižolova juha, veganski golaž, veganska ‘bolognese’ omaka, in najrazličnejše zelenjavne juhe. Te ponavadi zmrzujem v velikih kozarcih za vlaganje. Jaz jih obožujem. Skuhaš veliko količino in ohlajene razporediš v kozarce in imaš med tednom hitro in slastno kosilo.

 3. ŠPINAČA

Pozimi lahko v večini trgovin špinačo dobiš le v plastiki (zmrznjeno in svežo). Zato ti predlagam da poleti vzgojiš ali na tržnici kupiš večje količine sveže špinače, jo na hitro popariš v vreli vodi, nasekljaš na majhne koščke in zamrzneš. Tako boš lahko celo zimo užival/a v špinači in pire krompirju. 🙂

4. GOZDNI SADEŽI

Namesto da gozdne sadeže za smutije pozimi kupuješ zamrznjene v plastiki, jih raje poleti – ko je sezona – naberi ali kupi sveže v večjih količinah in jih nato razporedi v kozarce (če ne želiš da se sprimejo, jih najprej zamrzni na pladnju/krožniku).

5. SADJE

V trgovini kupiš zelo zrele banane, ki so v akciji, jih narežeš na enake kose jih zamrzneš na pladnju in pretreseš v kozarce – tako jih imaš vedno pri roki za smutije. Lahko tudi naribaš večje količine jabolk, jih zamrzneš in uporabljaš za delanje štrudlja.

6. KRUH 

Kruh lahko zamrzneš v vrečah ali servetih iz blaga. Jaz za vsak slučaj kruh vedno ovijem v vrečko za kruh (link) in še v servet iz blaga. Raje dodam več plasti kot premalo. Če imaš doma toaster lahko kruh narežeš na rezine in vzameš toliko rezin kot jih potrebuješ in pogreješ na toasterju (to super idejo mi je dal prijatelj Andrej iz Zero Waste Žalec).

7. BLANŠIRANA ZELENJAVA

Imaš preveč brokolija in si prepričan/a da ga ne boš porabil/a pravočasno? Nareži ga na koščke (skupaj s steblom seveda! – več nasvetov o zmanjševanju odpadne hrane si preberi v blogu o odpadni hrani), pokuhaj ali popari na sopari, počakaj da se ohladi in razporedi v kozarce (če ne želiš da se sprimejo, jih najprej zamrzni na pladnju/krožniku). To lahko narediš tudi za cvetačo, korenje, papriko, paradižnik, papriko, bučo, kolerabo, brstični ohrovt, koromač, koruzo, šparglji, rdeča pesa,…

Tukaj ti prilagam link – v angleščini – kjer najdeš navodila oz. napotke za zmrzovanje vsake zelenjave posebej: CPMA.Freezing_Guide_Fresh_Vegetables_EN)

8. NEKATERE ZAČIMBE

Ko se približuje jesen v skrinjo spravim liste peteršilja ali bazilike, da jih potem pozimi uporabim pri kuhanju. Takšne odtajane začimbe sicer niso ravno primerne za prezentacijo na vrhu jedi, saj npr. listi bazilike uvenejo, a so še vedno super za dodajanje omakam in drugim jedem med kuhanjem. Okus se ohrani.

9. GOBE

Gobe pred zamrzovanjem vedno očistim in narežem na manjše kose. Včasih jih zamrznem surove, včasih pa jih pred tem poparim na sopari ali pa jih kar popražim na ponvi. Ko se ohladijo jih zamrznem. Tudi gobe ponavadi zamrznem najprej na pladnju, šele ko so zmrznjene jih pretresem v kozarec.

10. ČESEN IN ČEBULA

Česen lahko olupiš in surovega zamrzneš v kosih. Čebulo lahko nasekljaš in prav tako surovo zamrzneš in jo imaš pripravljeno vnaprej.

11. MOKA

Na prvi pogled se morda sliši nenavadno, da bi zamrzovali moko, vendar je to precej pametna poteza, če imaš veliko moke, ki je ne boš kmalu porabil. Če damo moko v kozarce in v zamrzovalnik, bo to ustavilo razvoj jajčec in smo tako brez skrbi, da bi se nam v tem času v njej zaredili molji. 🙂 Zunaj na sobni temperaturi imej le 1 kozarec moke, ostale pa hrani v skrinji.

Ko moko damo iz skrinje jo pred uporabo ogrejemo na sobno temperaturo.

12. TORTE IN PITE

Ja tudi slaščice lahko zamrznemo! Jaz za to uporabljam steklene ali kovinske posodice za hrano, da torta ni stisnjena. Ko potrebuješ jo daj najprej v hladilnik (čez noč) in naslednji dan že lahko uživaš v ‘sveži’ torti. 🙂

ČESA NI PRIPOROČLJIVO ZAMRZOVATI

Zelenjava in sadje z zelo visoko vsebnostjo vode: solata, kumara, zelena. – ko jih bomo odtajali bodo uvele (razen če bo zelena del juhe, ki jo zamrzneš. V tem primeru ni problema).

Veganska majoneza – sicer še nisem sprobala, a menda po zmrzovanju izgubi strukturo in se posamezne sestavine ločijo.

Sveži paradižniki – če jih želiš jesti sveže. Jaz pogosto zamrznem polovice paradižnikov (včasih nimam časa, da jih prej blanširam) a jih imam izključno za dodajanje juham in omakam, nikoli pa ne jem svežih, saj postanejo uveli in sluzasti. 🙂

Testenine in riž – po zamrzovanju izgubijo strukturo. Če zamrzneš testenine, ki so al-dente pa naj nebi bilo težav. Raje zamrzni le omako, testenine pa lahko skuhaš sveže v nekaj minutah.

Špinača in ostala zelenolistnata zelenjava – če jo želiš uživati svežo. Za smutije in omake pa ni težav (opisano zgoraj).

 

To pa je bolj kot ne vse kar mi je padlo na pamet. Sem kaj pozabila?

Vesela bom tudi tvojih nasvetov, idej in vprašanj!

Dodaj odgovor