Blog

Zero waste na letalih

Preden sploh začnem, moram nujno poudariti, da letenje že samo po sebi nikakor ni okolju prijazno in se mu je, če se le da, priporočljivo izogniti. Ogljični odtis in alternative letenju bomo obdelali v eni od naslednjih objav, a ker marsikdo izmed nas vsake toliko časa vseeno potuje z letali, lahko kljub temu naredimo marsikaj, da se izognemo popolnoma nepotrebnim smetem, ki jih je na letalih in letališčih ponavadi ogromno.

Pa si poglejmo, kako lahko naredimo naše letenje kar se da okolju prijazno.

ZERO WASTE NA LETALIH IN LETALIŠČU

 

1. NAČIN LETENJA

Veliko razliko lahko naredimo, če si naša potovanja ali obiske k oddaljenim sorodnikom/prijateljem planiramo z mislijo na okolje. Letenje v London za vikend, je vsekakor nekaj, čemur se poizkušamo izogniti. Letimo čim redkeje, takrat ko pa gremo, pa poskusimo planirati tako, da naš obisk tam traja čim dlje. Če obstaja možnost da se na isto lokacijo odpravimo z npr. vlakom razmislimo o tej možnosti. Prav tako če je le mogoče izbiramo lete s čim manj vmesnimi postanki. Kajti vzlet in pristanek sta tista, ki porabita daleč največji delež goriva.

 

2. CARBON OFFSET

Že ob nakupu letalske vozovnice, lahko doniraš nekaj denarja za CO2 nevtralne projekte, projekte, ki sadijo drevesa, vlagajo v obnovljive vire energije… Lahko pa na tej strani (LINK) direktno izračunaš svoj ‘Carbon offset’ in na podlagi tega doniraš direktno organizaciji, ki jo podpiraš. To samo po sebi ne izniči vpliva, ki ga bo tvoj let imel in tega ne smemo jemati kot nekaj, kar nam naenkrat daje opravičilo, da lahko kar naprej letimo brez slabe vesti. Je pa vseeno nekaj, s čimer se vsaj nekako delno oddolžiš za ogljični odtis, ki si ga pustil z letenjem, upoštevajoč, da letiš kar se da zavedno in premišljeno.

 

3. VODA

Ta del verjetno marsikomu predstavlja težavo, saj skozi varnostni pregled ne smemo prenesti tekočine, hkrati pa so nekateri leti zelo dolgi in vmes enostavno rabiš nekaj popit. Da vseeno ne umremo od dehidracije 😛 obstaja kar nekaj rešitev, kako se lahko izognemo kupovanju plastenk in vseeno pogasimo svojo žejo. 🙂

 

 1. SEBOJ IMEJ VEDNO SVOJO STEKLENIČKO/JEKLENIČKO!
 2. SKOZI VARNOSTNI PREGLED NESI PRAZNO
 3. PO PREGLEDU NAPOLNI STEKLENIČKO

 

Kako? V večini držav je voda iz pipe pitna, tako da si lahko stekleničko napolniš na umivalniku na straniščih ali pa za to prijazno prosiš natakarja v kavarni. Če voda tam ni pitna lahko na tej spletni strani wateratairports.com preveriš, ali je tvoje letališče morda eno izmed mnogih, ki že imajo nameščene pitnike, kjer si lahko znotraj check-ina natočiš vodo v svojo stekleničko! Ti so pogosto nameščeni blizu stranišč.

Še en nasvet. Jaz vedno znotraj check-ina, med čakanjem na letalo spijem veliko vode, nato pa jo tik pred vkrcanjem ponovno napolnim, da je imam dovolj za celotno pot.

Kaj storiti če voda v državi, kjer letiš ni pitna, prav tako pa nima pitnika? Temu sem namenila posebno objavo, kjer govorim o tem, kako se izogniti plastenkam v državah, kjer voda ni pitna (LINK).

4. HRANA

Mnogo ljudi misli, da na letala ni dovoljeno prinesti svoje hrane. To vsekakor ne drži! Pred letom si pripravi kosilo/malico ter prigrizke in jih spakiraj v svoje najljubše posodice za hrano. Na ta način boš vedno imel/a nekaj pri roki in brez težav odklonila prigrizke in obroke, ki so pakirani v gore plastike! Jaz si največkrat vzamem cel kup sendvičev in kuskus z zelenjavo 🙂

Poleg tega se s svojimi prigrizki izogneš tudi čisto predragi hrani na letališčih!

Če s seboj vzameš banano ali kakšno drugo sadje, ki ga je potrebno olupiti razmisli tudi, kam boš pospravil/a olupke, saj jih na letalu in na letališču verjetno nikjer ne moreš kompostirati.

 

 

5. KOZMETIKA

Če potuješ le z ročno prtljago, potem verjetno veš, da so tekočine z vsebnostjo več kot 100ml prepovedane. Sama bi od kozmetike vzela to:

Nasvet: Mila in šamponi v trdi obliki zasedejo veliko manj prostora, hkrati pa jih imamo za rees dolgo, tako da ni skrbi, da bi nam jih na poti slučajno zmanjkalo.

Sama sem se vkrcala že kar na nekaj letal in niti enkrat do sedaj nisem imela kozmetike v ziplock vrečki. Tudi včasih, ko sem še imela 100ml šampone, tekoča mila,… v plastični embalaži. Vedno sem imela vse pospravljeno v svoji toaletni torbici in še nikdar s tem nisem imela nobenih težav ali dodatnih pregledov. Nevem, morda sem imela le srečo, a ziplock vrečka je nekaj česar tudi za moj prihodnji let zagotovo ne bom kupovala. Če pa jo že imaš, pa je nikar ne meči stran! 🙂

 

6. ZAVRNI

Poleg hrane na letalu že takoj zavrni/vrni tudi vzglavnik, odejo, slušalke, nogavice, masko za oči, zobno pasto, zobno ščetko,…odvisno od dolžine leta a vse to so mi že ponudili in vedno je pakirano v plastiko. Večina stvari je nekvalitetnih in namenjenih za enkratno uporabo. Vzglavnik in odejo pa najverjetneje operejo in ponovno uporabijo. Vendar je tudi to nepotrebna poraba energije (in plastike v katero so vsakič znova pakirani), če lahko seboj prineseš npr. svojo blazino in topla oblačila ter veliko ruto s katero se lahko pokriješ. Slušalke prav tako prinesi svoje. Te, ki jih dobiš na letalu pogosto ne delujejo in so res slabe kvalitete.

 

7. SEZNAM ‘PRVE POMOČI’ ZA NA LETALO

Kako torej izgleda moj seznam stvari, ki jih vzamem seboj, da se izognem nepotrebnim odpadkom?

 • Steklenička
 • Filter za vodo (če bom potovala v države, kjer voda ni pitna) – tega do sedaj še nisem imela, vendar načrtujem za svoje naslednje potovanje
 • Prtiček iz blaga
 • Robec za nos iz blaga
 • Posodice za hrano v katerih je malica oz. kosilo in prigrizki, ki bodo zadostovali za celotno pot in mi ne bo potrebno kupovati ničesar niti med postanki (sem imela že lete, ki so skupno trajali več kot 30 ur in je vedno šlo 🙂 )
 • Pribor – ponavadi sem vzela tisti kovinski kamping pribor, ki se lahko zloži skupaj, seveda pa lahko vzameš navaden pribor in ga zaviješ v servet, ali pa takšnega iz bambusa  **DOPOLNILO K BLOGU: V ročno prtljago vzami le žlico, kajti nož in vilice ti vzamejo pri varnostnem pregledu!
 • Lonček za kavo (tudi tega sama nikoli ne vzamem, saj ne pijem kave. Če pa veš, da boš na letalu pil/a kavo, pa ti bo lonček oz. morda le kak kovinski kozarček prišel zelo prav)
 • Kozmetiko v trdi obliki, kjer se le da

 

Sedaj pa me zanima, kaj tebi povzroča največje preglavice, ko potuješ z letali? Sem morda kakšen predlog/trik izpustila? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas!

Barbara

5 thoughts on “Zero waste na letalih

 1. Mojca Novak pravi:

  Zelo celovit in sistematičen pregled. Super 🙂

  Dobro bi bilo dodati in poudariti, kaj vse je prepovedano nositi v ročni prtljagi. Vse tisto, kar ni dovoljeno, ti vzamejo, potem pa verjetno vržejo v smeti. Če nismo dovolj poučeni, s tem prav tako ustvarjamo odpadke. Meni so enkrat vzeli škarjice za nohte.

  1. Barbara Nemec pravi:

   Hvala Mojca! 🙂
   Res je, pred poletom si je zelo priporočljivo prebrati, česa vse ne smemo vzeti na letalo, da ni potem presenečenj in tako kot si rekla, nepotrebnih odpadkov.
   Kar se npr. hrane tiče, je načeloma dovoljeno vse, razen tekoče hrane, kot so razne juhe ali omake.

 2. Tadeja pravi:

  Odličen prispevek. Kar se pribora tiče: pred dobrimi 10 leti so mi na našem letališču na poti v Amsterdam vzeli vilice, ki sem jih imela kot del menažke. Misliš, da je zdaj kaj drugače?

  1. Tadeja pravi:

   Sem se pa zdaj spomnila, da sem imela vilice takrat v ročni prtljagi. Je treba biti pozoren…

   1. Barbara Nemec pravi:

    Hvala Tadeja!
    Res? Čeprav zdaj, ko dobro pomislim, sem tudi jaz v ročni prtljagi vedno imela le žlico (za kuskus). Vilico in nož, ki sta bila del tega pribora, pa sem dala v ruzak, ki gre v oddano prtljago. Hvala za tole! Res je treba pazit.

Dodaj odgovor