Blog

Zero waste piknik

Poletje je čas piknikov, žara, hladnih osvežilnih pijač in druženja s prijatelji!

Žal pa takšni dogodki kar kličejo po izdelkih za enkratno uporabo in najverjetneje so po takem dnevu vsi koši nabito polni. Pa ni potrebe, da je tako.

Tukaj s teboj delim nekaj nasvetov, kako lahko organiziraš super piknik in hkrati ohraniš prazne koše za smeti.

Pa si poglejmo:

1. PRAVI PRIBOR IN KOZARCI

Zamenjaj pribor za enkratno uporabo s tistim pravim. Pravi krožniki, vilice in kozarci! Obljubim ti, uporaba pravega pribora je veliko lažja in preprostejša, kot se morda zdi na prvi pogled.

Za piknike so super uporabni tudi takšni kovinski kozarci (KLIK) in slamice (KLIK).

Če slučajno nimaš dovolj svojega pribora, enostavno prosi prijatelje ali sosede, naj prinesejo nekaj ekstra vilic ali krožnikov seboj.

Poleg tega se mi zdi, da ljudje s pravimi krožniki ravnajo čisto drugače kot s tistimi za enkratno uporabo. Papirnate in plastične krožnike in kozarčke (še posebej kozarčke!) ljudje hitro pustijo na enem koncu, pozabijo in nato vzamejo novega. Ko pa postrežeš s pravim priborov in kozarci, pa je zgodba popolnoma drugačna. 🙂 Tudi to je razlog, zakaj bo čiščenje preprostejše.

Predlagam ti tudi, da nekje blizu dogajanja pustiš vedro z vodo, v katerega na koncu vsi dajo svoje krožnike in pribor – tako se hrana na njih ne bo zasušila in bo pomivanje res hitro in preprosto.

 

Na koncu dneva zloži posodo v pomivalni stroj in naj opravi delo namesto tebe. 😉 Če nimaš pomivalnega stroja, naj ti nebo nerodno prositi prijatelje za pomoč! Zavrti en dober komad in ni lepšega kot pomivanje posode ob dobri družbi in glasbi 😉

Če pogosto organiziraš piknike, kjer se pripravlja tudi koktejle, se ti morda splača imet tudi neko zalogo kovinskih slamic (KLIK), ki v tem primeru pridejo prav.

Če organiziraš res veliko zabavo, kjer pravi krožniki res ne pridejo v poštev, potem vedno izberi takšne, ki jih je mogoče kompostirati. Si vedel/a, da se za proizvodnjo enega papirnatega krožnika porabi več kot 30L vode? + vsa energija in fosilna goriva, potrebna za njihov transport iz gozda v proizvodno halo in nato v distribucijski center trgovine in nato v posamezne trgovine in tvoj bencin, da jih pripelješ domov?

 

2. PAPIRNATE SERVETE ZAMENJAJ ZA PRAVE

Tako kot pribor naj bodo tudi servetki iz blaga. Izgleda mnogo lepše in vsak bo res uporabljal svojega. Lahko jih kupiš ali pa preprosto narediš sam. (Klikni TUKAJ do objave kako narediti prtičke iz starih prevlek za povštre)

 

3. FOKUS NAJ BO ZELENJAVA

Čisto prepogosto je glavni del piknikov meso na žaru. Zelenjava se ponavadi pripravlja le za vegetarijance, na koncu pa jo seveda z veseljem pojejo tudi vsejedci in je zato kaj hitro zmanjka. Rešitev – naj bo zelenjava za vse. Ali še bolje, naj bo zelenjava vse. 😉

 

Pojdi na tržnico in kupi lokalno in svežo zelenjavo in sadje. Lahko jo popečeš na kolobarje narezano in začinjeno zelenjavo, lahko jo daš na nabodala in ustvariš zelenjavne ražnjiče. Kupi svežo koruzo in jo popeči. Pečen krompir je vedno ena izmed najbolj zaželjenih jedi na pikniku, zato poskrbi, da ga bo dovolj. Pripravi različne solate. Klasično zeleno s paradižnikom, testeninsko, tako s čičeriko ali fižolom, s sezamovim prelivom, z jogurtovim (veganskim) prelivom,… Za sladico lahko npr. postrežeš domače veganske ‘rumove’ kroglice, sveže sadje s sladoledom, … možnosti je neskončno. Na internet vpiši: vegan bbq ideas, in kmalu boš imel/a materiala za celo poletje piknikov 😉

 

4. DODATKI NAJ BODO V STEKLU

Kečap, ajvar, majoneza in vsi drugi dodatki se dobijo v steklu. Če se le da izberi tiste, ki so izdelani v Sloveniji s strani manjših lokalnih pridelovalcev ali naredi kar svoje!

Zero waste piknik, ki smo ga organizirali z Zero Waste Žalec (Foto: Daša Jež; FB: Rozina Photography)

 

5. ODPADNA HRANA

Da ne bodo hrane metali v navaden koš, imej pripravljeno posodico, na kateri piše – odpadna hrana. Tja bodo gostje lahko odvrgli npr. olupke, koščice ali karkoli bo ostalo na njihovih krožnikih.

Če imaš prostor, čez leto shranjuj steklene kozarce. Po zabavi lahko v njih prijateljem razdeliš ostanke hrane. Ali pa jim že vnaprej poveš, da lahko seboj prinesejo kakšno posodico za hrano, da si seboj vzamejo, če bo kaj ostalo.

 

6. PIJAČA

Kupi gajbe piva v povratnih steklenicah! Kupi ali naredi domače sirupe (meta, sivka, bezeg, malina,…) in jih postreži v vrčih. Če imaš doma sveža zelišča jih preprosto namoči v vodo s pipe. Poskrbi, da bo vedno na voljo dovolj vode. Radensko kupi v povratnih steklenicah.

 

7. RAZLOŽI ZA KAJ SE GRE / “PRAVILA IGRE”

Na začetku enostavno razloži povabljenim, da želiš na pikniku ustvarit čim manj odpadkov. Prosi jih, da ostanke hrane odvržejo v posebno posodico, da krožnike odložijo v vedro z vodo,.. ali karkoli se ti zdi, da bi morali vedeti (če sploh je kaj takega).

Kar je najpomembneje pa je to, da se zabavaš. Včasih boš kaj spregledal/a a ne bodi prestrog/a do sebe in se ne sekiraj. Včasih bo prijatelj dobronamerno prinesel kakšno hrano, ki je 3x zavita v plastiko. Z veseljem sprejmi in se zahvali! In uživaj! 😉

 

 

Kaj pa ti? Pri katerem delu piknika imaš največje težave z odpadki? Sem na kakšen uporaben predlog pozabila? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas!

Barbara

Related Posts

3 thoughts on “Zero waste piknik

  1. Miha Majetič pravi:

    Pivo je izvrstno tudi na pipo – točeno. Že večkrat preizkušeno. 🙂

Dodaj odgovor