Blog

Zero waste piknik

Poletje je sinonim za piknike, žar, osvežilne pijače in nepozabna druženja s prijatelji. A žal so takšni dogodki pogosto preplavljeni z izdelki za enkratno uporabo, kar se kaj hitro odrazi v prepolnih smetnjakih. A verjemi, ni nujno, da je temu tako.

V nadaljevanju ti bom predstavila nekaj nasvetov, s katerimi lahko pripraviš fantastičen piknik, ob tem pa ohranjaš smetnjake presenetljivo prazne.

1. PRAVI PRIBOR IN KOZARCI

Namesto pribora za enkratno uporabo se raje odloči za trajnostne alternative – prave krožnike, vilice in kozarce. Verjemi mi, uporaba trajnega pribora je enostavnejša in lažja, kot se morda na prvi pogled zdi. Za piknike so izjemno uporabni tudi kovinski kozarci in slamice.

Če morda nimaš dovolj lastnega pribora, preprosto zaprosi prijatelje ali sosede, da prinesejo s seboj nekaj dodatnih vilic ali krožnikov. Ljudje običajno ravnajo z resničnim priborom veliko bolj odgovorno kot z izdelki za enkratno uporabo. Papirnate in plastične krožnike ter kozarce (predvsem te!) ljudje hitro odložijo nekje ob strani, pozabijo nanje in nato vzamejo nove. Ko pa postrežeš s pravim priborom in kozarci, je zgodba popolnoma drugačna. Ta sprememba obnašanja bo poenostavila tudi čiščenje.

Da bi olajšal/a čiščenje, predlagam, da blizu območja dogajanja postaviš vedro z vodo, kamor lahko vsi odložijo svoje krožnike in pribor. Tako se hrana ne bo zasušila na njih, kar bo pomivanje naredilo hitro in preprosto. Na koncu dneva posodo preprosto zloži v pomivalni stroj in pusti, da opravi delo namesto tebe. Če nimaš pomivalnega stroja, nikar ne oklevaj zaprositi prijatelje za pomoč! Zavrti nekaj dobre glasbe in ugotovil/a boš, da lahko tudi pomivanje posode postane prijetno družabno doživetje. 😉

Če organiziraš piknik, kjer se pripravlja tudi koktejle, ne pozabi na kovinske slamice in dovolj veliko ledu, ki si ga v naprej lahko pripraviš z modelom za ledene kocke iz nerjavečega jekla. Nič več plastičnih vreč ledu iz bencinske postaje!

Če nameravaš prirediti veliko zabavo, kjer uporaba pravih krožnikov ni praktična, vedno izberi tiste, ki se jih da kompostirati. Ali si vedel/a, da se za izdelavo enega papirnatega krožnika porabi več kot 30 litrov vode? K temu se prišteje še vsa energija in fosilna goriva, potrebna za prevoz surovin iz gozda do proizvodne hale, nato do distribucijskega centra trgovine, sledi prevoz do posameznih trgovin in na koncu še tvoja poraba goriva za prevoz domov. Ko upoštevaš vse te dejavnike, postane jasno, kako velik vpliv ima izbira pravilnih izdelkov na naše okolje.

2. ZAMENJAJ PAPIRNATE PRTIČKE ZA BOMBAŽNE

Tako kot pribor naj bodo tudi prtički za večkratno uporabo. Ne le da izgledajo veliko bolj estetsko in elegantno, ampak bodo tudi omogočili, da se zmanjša količina odpadkov, saj bo vsak gost uporabljal svojega skozi celoten piknik. Če razmišljaš o nakupu, so bombažne brisačke Racman super izbira – so trpežne, plus, na voljo so v kopici simpatičnih vzorcev.

Brez težav si lahko prtičke izdelaš sam/a iz starega blaga, ki ga že imaš doma – na primer iz stare posteljnine. To je ne samo super za okolje, ampak je tudi odlična priložnost, da pokažeš svojo ustvarjalno plat. Izberi različne vzorce in barve ter ustvari unikatno kolekcijo prtičkov, ki bo na tvojem pikniku naredila pravi vtis.

Po končanem pikniku jih preprosto vrži v pralni stroj skupaj z ostalim perilom. To je učinkovit način za zmanjšanje odpadkov, hkrati pa poskrbi, da tvoj piknik ohrani svoj edinstven stil. Bombažni prtički niso samo estetsko privlačni, ampak tudi ekološko odgovorni. Njihova uporaba pa se seveda ne konča na pikniku – so odlična izbira za vsakdanjo uporabo, kar jim daje dodatno vrednost.

3. FOKUS NAJ BO ZELENJAVA

Žal je meso na žaru prepogosto glavna zvezda vsakega piknika, medtem ko zelenjava pogosto igra le stransko vlogo, pripravljena predvsem za vegetarijance. In kaj se zgodi? Vsi, tudi tisti, ki jedo vse, z veseljem pojedo zelenjavo, in preden se zavemo, je že zmanjkalo. Zato predlagam – poskrbi, da bo zelenjava na voljo za vse. Ali še bolje, naj bo zelenjava glavni del obroka.

Odpravi se na lokalno tržnico in si privošči svežo in lokalno zelenjavo ter sadje. Lahko spečeš zelenjavo, narezano na kolobarje in začinjeno po tvojem okusu, ali pa jo nabodeš na palčke in ustvariš zelenjavne ražnjiče. Ne pozabi na svežo koruzo – spečena je božanska. Pečen krompir je vedno priljubljena izbira na piknikih, zato poskrbi, da ga ne bo zmanjkalo. Ne pozabi na različne solate – klasična zelena s paradižnikom, testeninska, solata s čičeriko ali fižolom, z različnimi prelivi… Možnosti je neskončno. Za sladico pa lahko postrežeš domače rumove kroglice, sveže sadje s sladoledom, in še več. Če potrebuješ dodatno inspiracijo, preprosto v iskalnik vtipkaj “vegan bbq ideas”, in kmalu boš imel/a kopico idej za celo poletje piknikov.

4. DODATKI NAJ BODO V STEKLU

Kečap, ajvar, majoneza in drugi dodatki se brez problema dobijo v steklenih embalažah. Če le imaš možnost, izberi izdelke, ki so nastali pod rokami manjših slovenskih pridelovalcev – s tem podpreš lokalno ekonomijo in zagotoviš, da so sestavine sveže in kakovostne. Če imaš nekaj več časa in želje po ustvarjanju, pa lahko takšne dodatke pripraviš kar sam/a! Domači namazi, omake in dipi so pogosto bolj okusni in zdravi kot kupljeni, poleg tega pa lahko količino soli, sladkorja in maščob prilagodiš svojim željam.

Zero waste piknik, ki smo ga organizirali z Zero Waste Žalec (Foto: Daša Jež; FB: Rozina Photography)

5. ODPADNA HRANA

Poskrbi, da ostanki hrane ne končajo v običajnem smetnjaku. Pripravi posebno posodo, označeno kot ‘odpadna hrana’. V njo bodo gostje lahko odvrgli stvari, kot so olupki, koščice in drugi ostanki s svojih krožnikov.

Če imaš možnost, čez leto zbiraj steklene kozarce. Po zabavi lahko v teh kozarcih razdeliš ostanke hrane med prijatelje. Ali pa jim kar vnaprej povej, naj prinesejo svojo posodico za hrano, da si bodo lahko vzeli domov, kar bo ostalo. Tako se zmanjša količina odpadkov, poleg tega pa tvoji gostje lahko še doma uživajo v okusnih dobrotah tvojega piknika.

6. PIJAČA

Kupi pivo v povratnih steklenicah – to je super način za zmanjšanje odpadkov. Namesto kupovanja pripravljenih sokov, lahko narediš svoje domače sirupe. Izberi poletne okuse, kot so meta, sivka, bezeg, ali malina, in jih postrezi v vrčih za pravo pikniško vzdušje. Za izboljšanje okusa vode lahko uporabiš sveža zelišča iz svojega vrta. Preprosto jih namoči v hladno vodo iz pipe in dodaj nekaj rezin limone. Pri tem je pomembno, da vedno poskrbiš, da je na voljo dovolj vode za tvoje goste. Če želiš poskrbeti še za mehurčkasto osvežitev, izberi Radensko v povratnih steklenicah.

7. RAZLOŽI ZA KAJ SE GRE / “PRAVILA IGRE”

Ko se prične piknik, na kratko povej svojim gostom, kakšen je tvoj cilj – namreč, da želiš proizvesti čim manj odpadkov. Prosi jih, da ostanke hrane odvržejo v posebno posodico, da po koncu obroka odložijo krožnike v vedro z vodo, ali pa da upoštevajo katerokoli drugo smernico, ki se ti zdi pomembna.

A kljub temu je najpomembnejše, da uživaš. Verjetno ti bo kdaj ušlo kakšno malenkost, ampak nič zato. Ne bodi preveč strog/a do sebe in se ne obremenjuj. Morda bo prijatelj prinesel hrano, zavito v plastiko, a to sprejmi z veseljem in se zahvali. Uživaj!

Kaj pa ti? Pri katerem delu piknika imaš največje težave z odpadki? Sem na kakšen uporaben predlog pozabila? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas!

Barbara

3 thoughts on “Zero waste piknik

  1. Miha Majetič pravi:

    Pivo je izvrstno tudi na pipo – točeno. Že večkrat preizkušeno. 🙂

Dodaj odgovor