Učilnica / Info

Zmanjškarstvo ali Zero Waste gibanje

Dotik Zemlje pod nogami, vonj svežega zraka in ptice, ki veselo prepevajo. To so trenutki, ki jih želimo ohraniti za nas in za naše otroke. Vendar pa se časi spreminjajo, in z njimi tudi naš odnos do okolja. Vstopamo v obdobje, ko je zavedanje o našem vplivu na planetu Zemlja ključnega pomena. In ena od najpomembnejših poti, po kateri lahko naredimo spremembo, je zmanjškarstvo, ali bolj popularno imenovano – gibanje Zero Waste.

Kaj je zmanjškarstvo?

Predstavljaj si svet brez neskončnih kupov plastičnih embalaž in smeti na vsakem koraku. To je cilj, ki ga zasleduje gibanje Zero Waste. Zmanjšarstvo ni le trend, temveč klic k odgovornemu ravnanju s planetom, ki nas hrani, in ki ga moramo ohraniti za prihodnje generacije!

Tu je le nekaj številk, ki nas opominjajo na nujnost ukrepanja:

  • Vsako leto se v svetovnih morjih znajde približno 8 milijonov ton plastike. Do leta 2050 bo v morjih več plastike, kot rib!
  • Le 9 % plastike se reciklira, medtem ko se ostalo odloži na odlagališča ali konča v naravi.
  • Plastični odpadki ogrožajo življenja morskih živali, ptic in celotnih ekosistemov.
  • Plastika se ne razgradi, temveč razpade na mikroplastiko. Znano je, da človek na teden poje do 5 g mikroplastike, kar je enako kreditni kartici!

 

Vendar pa pri zmanjškarstvu ne gre le za zavedanje o teh grozljivih statistikah. Gre za spreminjanje naših vsakodnevnih navad in izbir v smeri bolj trajnostnega življenja.

Kaj bi naredila moja babi in deda?

To je vprašanje, ki zame povzame bistvo zmanjškarstva! Mogoče celo pra-babica in pra-dedek, za malo mlajše generacije 😉

Moj dedek je vsak mesec pripravil zalogo nudelcev za v juho, popolnoma brez plastike. Še zdaj imamo doma njegov kovinski brivnik, ki ga je dolgo uporabljal. Brivnik je popolnoma uporaben! Skupaj sta gojila ogromen zelenjavni vrt in v trgovino odhajala peš. Na dopust sta odšla v toplice in na Pokljuko. Tam sta zopet v gozdu nabirala vršičke in gobe. Vsaj en dan v tednu je bil brez mesa (ko sta bila mlajša pa je bil le en dan v tednu z mesom!) in oblačila sta redno popravljala. Saj razumeš, kaj mislim, kajne?

Bistvo je, da uporabljamo, kar že imamo. Namesto da vsakič, ko se odločimo za nakup, posežemo po novem izdelku, se lahko obrnemo k tistim stvarem, ki jih že imamo, a jih morda nismo izkoristili dovolj.

Recimo, namesto nakupa nove garderobe, pregledamo kaj imamo, oblačila obnovimo, jih zamenjamo ali podarimo. Namesto kupovanja plastičnih steklenic za vodo, uporabimo steklenico, ki jo že imamo, in jo napolnimo z vodo iz pipe. Skrbimo za to, kar imamo, tako da podaljšamo življenjsko dobo izdelkov in zmanjšamo količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih.

Poleg tega je ključno pred nakupom dobro premisliti, ali res potrebujemo določen izdelek ali pa si ga lahko izposodimo. Na primer, namesto nakupa novega orodja, ki ga bomo uporabili le enkrat, ga lahko izposodimo v lokalni delavnici ali pa si ga delimo z prijatelji. Pred večjimi nakupi si vzemimo čas, naj bo to 72 ur ali več, da premislimo o svojih potrebah in izbiri.

Zmanjšarstvo je tudi način življenja, ki vključuje izbire, ki koristijo okolju. Namesto vožnje z avtom se lahko odločimo za kolo ali hojo, s čimer zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov. Namesto oddaljenih počitnic z avijonom, si lahko privoščimo oddih v bližini, kar ne le zmanjša naš vpliv na okolje, temveč tudi spodbuja lokalno gospodarstvo. Obdarovanje je lahko tudi bolj trajnostno. Namesto daril, ki končajo v smeteh, lahko obdarimo z dejanji in doživetji, kot so skupni izleti, obiski muzejev, ali skupno kuhanje doma. S tem ne le zmanjšamo količino odpadkov, temveč tudi ustvarjamo trajne spomine in vez z našimi najbližjimi.

In nenazadnje, zmanjšarstvo vključuje tudi prehranjevalne navade. Večkrat izberimo rastlinsko hrano namesto živalske, saj proizvodnja mesa prispeva k večjemu izpustu toplogrednih plinov in porabi več naravnih virov. Hodimo na lokalno tržnico in obiščemo kmetije. Doma si zasadimo vrt in si zelenjavo izmenjamo s prijatelji. Večkrat se lotimo kuhanja od začetka – iz osnovnih sestavin. To ni le dobro za okolje, temveč je odlično za naše zdravje!

Pot do zmanjškarstva

Kako lahko vsak izmed nas prispeva k zmanjšanju odpadkov? Pot ni nujno težka, vendar zahteva zavestne odločitve in spremembo navad. Zmanjšarstvo nas spodbuja k:

  • Pametnemu nakupovanju: Izberi izdelke, ki so pakirani v ponovno uporabljive materiale ali pa jih sploh ne potrebujejo embalaže. Poišči lokalne tržnice, kjer lahko kupiš sveže pridelano hrano brez plastične embalaže.
  • Pametni porabi: Razmisli o svojih potrebah in izberi trajnostne alternative enkratni uporabi. Namesto plastenk za enkratno uporabo uporabljaj trajnostne steklenice, namesto plastičnih vrečk pa vrečke iz blaga.
  • Recikliranju in ločevanju odpadkov: Ločuj odpadke in jih recikliraj, kolikor je le mogoče, vendar se hkrati trudi zmanjšati njihovo nastajanje že pri viru. Razmisli o kompostiranju organskih odpadkov in ponovni uporabi materialov.

V naslednji dveh mesecih pa bomo skupaj šli čez korake, da ti bo lažje! Prijavi se na novičke, da boš vedno obveščen/a o novih vsebinah, receptih in nasvetih!

Anja

 

Dodaj odgovor