Učilnica / Info

Kaj pomeni zero waste?

Zadnje čase lahko kar pogosto naletimo na izraz ZERO WASTE, a pogosto še sami ne vemo kaj pravzaprav sploh predstavlja. V tej objavi bomo končno ugotovili kaj pomeni zero waste.

Ali to pomeni, da ne smemo prozivesti prav nič odpadkov? SEVEDA NE.

Zero waste je gibanje, ki stremi k ZMANJŠEVANJU ODPADKOV. Končni cilj pa je sprememba gospodarstva z linearnega v krožnega. Da je to mogoče, pa je potrebna korenita sprememba življenjskega stila in navad ljudi. Krožno gospodarstvo namreč posnema naravne cikle, kjer odpadni materiali postanejo surovina za nekoga drugega. In s tem vrnemo material nazaj v krog.

Zero waste je torej precej širok pojem, je neka pot, ki nas vodi proti precej nedosegljivemu cilju, ki je popolnoma nič odpadkov. Vizija zero waste gibanja pa je, da se temu cilju čim bolj približamo.

Zaenkrat pa žal še vedno živimo v družbi, ki jo poganja linearno gospodarstvo. To pomeni, da bomo neizogibno proizvajali odpadke (razen seveda, če se preselimo v divjino in živimo popolnoma samozadostno). Na nas je (če se tako odločimo), da najdemo načine, kako njihovo količino zmanjšati na minimum, ki je za nas dostopen.

Kaj lahko naredimo kot posameznik?

Zero waste je ideja, ki izziva posameznike, da razmislijo o svojih potrošniških navadah. Pomembno je, da se zavemo kje nastajajo odpadki in kakšne posledice pravzaprav ima naš življenjski slog tako na okolje, kot tudi na naše zdravje.

Nekaj srhljivo zaskrbljujočih podatkov v razmislek:

  • kar 99% stvari zavržemo v 6 mesecih po nakupu!
  • Vsako minuto porabimo milijon plastenk. S takim trendom bodo do leta 2050 oceani polni plastike, ki bo po teži prekašala vse v morju živeče ribe.
  • Plastika se nikoli zares ne razgradi, zgolj razpade na manjše dele, ki ji nato pravimo mikroplastika

Takih dejstev lahko na spletu najdemo malo morje, prav tako posnetkov o gorah smeti v morjih, rekah, deponijah in celo v bližini severnega pola. Ogromno je posnetkov živali, ki so na tak ali drugačen način prišle v stik s plastiko in je bilo za njih to usodno.

Stalno učenje

Ko se izobrazimo o zaskrbljujočem stanju našega planeta, pa je potreben realen vpogled v naše imetje in naše navade.

(( Ali to v resnici potrebujem? Grem lahko do trgovine s kolesom? Lahko papirnato brisačko v kuhinji zamenjam za krpo za večkratno uporabo? Lahko vodo z umivalnikov/pralnih strojev speljem v straniščno školjko? Lahko popravim pokvarjeno uro?… ))

Vsak seveda po svojih zmožnostih lahko začne z zmanjševanjem količine proizvedenih odpadkov in posega po bolj trajnostnih in lokalnih alternativah. Ko enkrat začneš biti pozoren, te dobesedno vrže na rit ob vseh teh nepotrebnih izdelkih za enkratno uporabo, ki se jih prej morda niti nisi zavedal. Zmanjševanje odpadkov kar naenkrat postane zabaven izziv. Prav tako je težko opisati občutke veselja in ponosa, vsakič ko prodajalec na blagajni opazi in pohvali tvoje vrečke in ko natakar odobrava tvojo zavrnitev slamice in na glas začne razmišljati o nesmiselnosti le-teh.

Če smo v tem novem načinu življenja začeli uživati in si želimo narediti še več, pa se lahko pridružimo ali pa sami ustanovimo lokalne skupnosti, ki so zelo pomemben korak k lobiranju za večje spremembe.

In za malo motivacije še citat antropologinje Margaret Mead:

‘Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed it’s the only thing that ever has.’

 

Kot posameznik imamo morda res majhno vlogo od skupno skoraj 8 miljard ljudi, vendar z zgledom in širjenjem zavesti pokažemo, da je takšen način življenja mogoč. Ko posegamo po trajnostnih izdelkih s tem glasujemo za okolju bolj prijazna podjetja.  Povpraševanje ustvarja ponudbo in lahko vidimo, da zadnjih nekaj let število takšnih podjetij strmo narašča. Počasi se zavest širi vedno višje v gospodarski verigi. Cilj? Krožno gospodarstvo. Kaj pa je to, pa boste lahko brali v eni od naslednjih objav. 🙂

Pa še misel za konec: Je res potrebno kupovati toliko novih in dragih stvari, da lahko živiš ‘zero-waste’? Seveda ne. Kovinska slamica za večkratno uporabo se sliši skoraj kot obvezen del opreme novopečenega ‘zero-waster-ja’. Vendar je res nima smisla kupovati, če pred tem tako ali tako nisi uporabljal slamic. Tako kot v vsako novo stvar, je tudi v to treba iti z glavo in kupovati stvari, ki jih resnično potrebuješ.

Te zanima, kdo in kdaj je prvič omenil besedo ZERO WASTE? O tem, kako se je to gibanje razvijalo skozi čas si lahko pogledaš na tem LINKU.

Hvala, da ste mi namenili vaš čas. 💚

Lepo bodite!

Barbara

Dodaj odgovor