Učilnica / Info

Plastične vrečke

Zadnje čase prav na vsakem koraku naletim na temo škodljivosti plastičnih vrečk. Naj bo to pogovor ali pa morje objav na socialnih omrežjih. Sem zelo vesela, da se je o tem končno začelo malce več govoriti, žal pa prizor v trgovinah niti približno ne kaže na kakršnokoli spremembo.

Vse to mi ni dalo miru in odločila sem se, da malce izpraznim svojo dušo in hkrati napišem nekaj uporabnega za vas. 😁

Govorili bomo o plastičnih vrečkah.

Pri meni so plastične vrečke že dolgo preteklost in prav zato, ker jih sploh ne vidim več kot možnost niti v skrajni sili, se premalo zavedam, da pri večini ljudi temu še zdaleč ni tako.

Če v trgovini na blagajni ali oddelku za sadje in zelenjavo le malo pogledam okoli sebe, sem vsakič znova popolnoma šokirana. Vsaka vrsta sadja in zelenjave v svojo vrečko, vsak kos zamrznjene hrane, ki je že tako v plastični embalaži si prav tako zasluži svojo plastično vrečko… in ko si pri blagajni in vidiš nekoga, ki kupuje hrano za družino, lahko brez problema našteješ vsaj 10 plastičnih vrečk, ki bodo najverjetneje takoj po prihodu domov romale naravnost v koš.

Nikoli ne bom pozabila obiska pri sadjarju, kjer sem prišla le po banane. Na vsak način mi jih je želel  dati v plastično vrečko in bolj ko sem mu govorila, da je ne potrebujem, bolj mi je zatrjeval, da mu res ni nikakršen problem banan dati v vrečko in da mi jo z veseljem da. Pogovor postajal vedno bolj neprijeten in na koncu sva se le zmenila. Jaz zadovoljna, gospod pa moram reči, precej šokiran.

Vem, da je želel biti le prijazen in ni hotel, da mislim da mu je težko dati vrečko.

Tudi ko kupujem oblačila in zavrnem vrečko me pogosto precej čudno pogledajo in povejo, da res ni problema in da mi vrečko z veseljem dajo.

Enostavno zato, ker so plastične vrečke povečini še vedno zastonj, jih ljudje jemljejo kot nekaj samoumevnega, kot nekaj nepogrešljivega. In tisto česar nam ni potrebno plačati pogosto tudi manj cenimo.

Plastic bags

Tako da malo v razmislek objavljam:

NEKAJ GROZLJIVIH DEJSTEV O PLASTIČNIH VREČKAH

  • Vsako leto uporabimo 5 bilijonov plastičnih vrečk! To je 5 000 000 000 000 plastičnih vrečk VSAKO LETO!! Kar pomeni, 160 000 VSAKO SEKUNDO!
  • Povprečen čas uporabe ene plastične vrečke je zgolj 20 min.
  • Ker je za recikliranje plastične vrečke potrebno 85x več energije kot za njeno proizvodnjo se manj kot 1% plastičnih vrečk dejansko reciklira (če gledamo plastiko na splošno pa se le-te reciklira slabih 10%)
  • V Ameriki vsako leto zavržejo 100 milijard plastičnih vrečk, za proizvodnjo katerih je bilo potrebno kar 12 milijonov sodčkov nafte.
  • Plastične vrečke obstajajo prbl. 50 let, vendar najverjetneje potrebujejo več kot tisoč let da popolnoma razpadejo (nikoli pa se ne morejo biorazgraditi!)
  • Ko v končni fazi plastične vrečke pridejo v reke, morja tam počasi razpadajo na manjše koščke. Morske živali jih zamenjajo za hrano in pojejo, vendar jih ne morejo prebaviti. Na takšen način vstopijo plastične vrečke v prehransko verigo, katere del smo tudi mi.
  • Na stotine tisoče živali vsako leto umre zaradi plastičnih vrečk.

(vir podatkov: The world counts in lifecycle of a plastic bag)

Tako velike številke si sicer zelo težko predstavljamo. Zato  je najbolje, da se za trenutek ustaviš in pustiš, da se ti podatki ‘usedejo’ v tvojo glavo.

Da pa ne bo ostalo zgolj pri branju depresivnih dejstev, (na katere se mi zdi, da smo postali že kar malce imuni) pa te vabim, da dejansko nekaj spremeniš. 😉👉 Pri sebi pomisli in oceni, kje vse plastične vrečke pridejo v tvoje življenje. Brez obsojanja. Sta to sadje in zelenjava? Je to nakupovanje elektronskih naprav, knjig, oblačil? Vse našteto? Sedaj pa premisli, kje in kako bi lahko svojo porabo vrečk zmanjšal/a?

Nato si zadaj cilj 💬: npr. Od danes naprej bom v svoji torbi vedno nosil/a vrečko iz blaga, da me nepričakovani nakupi ne bodo več presenetili. Ali pa: zelenjavo in sadje bom od danes naprej kupoval/a kar brez vrečk, ali pa ta vikend naredil/a svoje (klikni na LINK do bloga – kako narediti svoje vrečke iz zaves).

Zagotavljam ti, da se boš počutil/a super, saj boš vedel/a da delaš nekaj dobrega in postajaš del globalne spremembe, ki prihaja! 😊💪

Preden pobegneš pa si poglej še tale video, ki poskuša na sarkastičen način prikazati življenje plastične vrečke in njeno potovanje do morja, kjer se združi z ostalo plastiko. VIDEO

Hvala za vaš čas 💚

Barbara

Dodaj odgovor