Blog

Slamice in poletni koktejli

 

Slamicam se je poleti še posebej težko izogibati, saj jih pogosto dodajo v res čisto vse osvežilne pijače. Kot da jim da to nek dodaten poletni in refreshing ‘look’. In zdi se mi, da ženske pri tem veliko bolj nastradamo kot moški. Pisano slamico dobimo ob prav vsaki pijači! Poleti smo pogosto tudi veliko bolj brezskrbni in med pogovorom s prijatelji, ko na hitro naročimo svojo pijačo pogosto pozabimo na tisti znameniti stavek: ‘Pa brez slamice prosim.’ In potem razočarani dobimo ne le eno, ampak celo dve v svoji pijači. -.-

Roke gor, komu vse se je to že zgodilo. *meni*

ZAKAJ SE TOLIKO GOVORI PRAV O PLASTIČNIH SLAMICAH?

Mnogi kritizirajo to, da se preveč posvečamo slamicam, ko pa je še toliko drugih področij, ki so veliko bolj pomembna. In da se je stavek ‘brez slamice prosim’ čisto skomercializiral in je to le nekaj, s čimer si dajemo lažni občutek, da delamo dobro in zato pri drugih stvareh nimamo slabe vesti. Delno se s tem strinjam, saj zagotovo niso samo slamice tiste, kjer moramo narediti spremembo. Vendar si v nadaljevanju poglejmo zakaj slamice vseeno niso tako nedolžne, kot bi si morda kdo mislil:

 

1.PLASTIČNE SLAMICE SE NE RECIKLIRAJO

Kljub temu da so narejene iz polipropilena oz. plastike tipa 5, ki je material, ki se ga načeloma da reciklirati, se slamice dejansko ne reciklirajo. Zakaj? Zaradi svoje majhnosti, lahkosti in upogljivosti se namreč pogosto izgubijo že na poti do smetišča, tiste, ki pa do tja pridejo, pa zaradi svoje majhnosti uidejo tudi reciklaži kar pomeni, da jih večina pristane na deponiji oz. nekje v okolju. In zato se jih tako pogosto najde tudi v telesih morskih živali.

Ne le slamice

Najbolj pogost tip plastike naj bi bil prav polipropilen (plastika tipa 5). To so slamice, jogurtovi lončki in mnogi drugi izdelki. Žal pa se na koncu njihove življenjske dobe reciklira le 1% vseh izdelkov narejenih iz polipropilena! (VIR). Kar je še en od razlogov zakaj recikliranje nikakor ni prva in edina rešitev za problem plastike. Poleg tega se pri recikliranju polipropilena kot stranski produkt tvorijo tudi izjemno toksični plini.

 

2. PLASTIČNIH SLAMIC SE PORABI OGROMNO

Natančne številke se sicer ne da natančno določiti, a naj vam prikažem en primer, ki vam bo dal malo boljši vpogled v dejanske količine:

Na svetu obstaja 37,855 McDonald’s restavracij, kjer VSAK DAN postrežejo kar 69 milijonov ljudi (VIR). Verjetno jih velika večina naroči tudi pijačo, zraven katere seveda obvezno sodi slamica. Samo pomisli, koliko slamic letno zavrže le McDonald’s –  69 milijonov X 356!! – ja verjetno so številke malo manjše zaradi praznikov in ljudi, ki ne naročijo pijače, pa to tu niti ni pomembno. Potem pa dodaj zraven še vse ostale fast food verige, lokale, restavracije, kino dvorane, športne dvorane, hotele, šole, bolnice,… Teh slamic se vsak dan nabere OGROMNO!

In če pomislimo, da so slamice popolnoma nepotreben in lahko pogrešljiv izdelek, je to še bolj žalostno.

3. SLAMICE SO ODSKOČNA DESKA

Ko se nekdo (ki o problemu plastike prej še ni razmišljal) odloči, da bo zavračal slamico v lokalu, ker je npr. videl posnetek želve, ki se ji je slamica zataknila v dihalni poti, je to nek začetek. Neka odskočna deska, ki mu bo morda naslednjič dala misliti pri plastičnih vrečkah in kasneje še drugje. Je nek začetek, da ljudje začnejo o tem problemu razmišljat in ga ozavestit. Se strinjaš?

KAJ SO TOREJ REŠITVE?

K sreči se mnogi lokali in restavracije (prav zahvaljujoč medijskem bumu o slamicah) odločajo za papirnate ali (sicer veliko redkeje) za tiste za večkratno uporabo, ki sicer nudijo veliko boljšo izkušnjo pitja in so hkrati veliko bolj trajnostne.

1. SPREMEMBA ZAKONA

Vesela novica: Od leta 2020 naj bi bile plastične slamice v Evropski uniji – zaradi sprejema evropske direktive o prepovedi plastike za enkratno uporabo (več si preberi TUKAJ) – popolnoma ukinjene! Kar pomeni, da nam kmalu glede tega ne bo potrebno več skrbeti! Juhuu

2. ‘BREZ SLAMICE PROSIM’

Če slamic ne potrebuješ v nobeni izmed svojih pijač, se prosim navadi, da po tem ko naročiš svojo pijačo vsakič prijazno dodaš ‘…brez slamice prosim’. Ni težko in precej hitro nam pride v kri.

3. SLAMICA ZA VEČKRATNO UPORABO

Investiraj v komplet slamic za večkratno uporabo, ki jih boš imel/a za vedno! Predvsem poleti, ko se odpravljaš na pijačo s prijatelji imej vedno v torbici/ruzaku eno slamico (ali še bolje – vzemi jih več še za tvoje prijatelje!) in ko boste zvečer naročili koktejl, jo boš brez težav zavrnil/a. Morda jo kar pokaži natakarju, da bo res razumel/a, da že imaš svojo. 🙂

Kovinske slamice 4 + 1 ščetka – Moja Cula

 

4. PREDLAGAJ LASTNIKU LOKALA/RESTAVRACIJE

Lahko greš še dlje in v lokalu prijazno omeniš, da bi z veliko večjim veseljem hodil/a tja, če bi vedel/a, da uporabljajo slamice za večkratno uporabo ali pa vsaj papirnate. Ali še bolje, vzameš si nekaj minut in napišeš e-mail lastniku tvojega najljubšega lokala. Morda se prvič ne bodo zmenili zate, ko pa bo to predlagalo več ljudi, se bodo morda vseeno zamislili.

5. POTOVANJE V DRUGE DRŽAVE

Kljub temu, da se bodo na območju Evropske unije slamice postopoma ukinile, pa to ne velja za mnoge druge države. In kot zgleden turist, ki želi za seboj pustiti le ‘stopinje’, ne pozabi svojih vzeti seboj ali preprosto pri vsakem naročilu omeniti, da ne želiš slamice. Pa da vidimo v koliko jezikih znaš povedati ‘brez slamice prosim’ 😉 . Jaz bom na svoje naslednje potovanje definitivno vzela par slamic – ker koktejl v hladni senci ob morju pač zapaše vsake toliko časa. 😉

Zaključek: Slamice zagotovo niso edina stvar na katero moramo biti pozorni pri reševanju okoljske krize, a je zagotovo ena od stvari, ki se ji z največjo lahkoto čez noč odpovemo.

Kaj pa ti? Si že mojster/ica v zavračanju slamic ali imaš s tem še težave?

Hvala za tvoj čas!

Barbara

Dodaj odgovor