Blog, Učilnica / Info

Britje brez plastike?

Set za okolju prijazno britje brez plastike. Kovinska britvica na klince, trdo milo in dodatna rezila.

Pa da kar ostro zarežemo v jedro današnje teme:

Britje s plastičnimi britvicami predstavlja ogromen odpadek, ki ga ni mogoče reciklirati!

Po podatkih EPA naj bi vsako leto zavrgli 2 milijardi britvic! In ker so britvice kombinacija plastike in rezila, jih je praktično nemogoče reciklirati. Poleg tega so ponavadi vsaka posebej še dodatno ovite v plastiko. Huh! Jaz sem včasih kupovala Gillete Venus britvice, kjer menjaš le nastavke a vseeno za nijh zapraviš celo premoženje! Poleg tega tisti trakovi, ki služijo kot dodaten ‘lubrikant’ pri britju, vsebujejo zelo sumljive sestavine. Aluminijeve soli, umetna barvila, pafumi, polietilen glikol. Zakaj je to potrebno?

 

BRITI ALI NE BRITI?

Če želiš biti popolnoma zero waste na področju britja, je najboljša rešitev, da se enostavno nehaš briti 🙂 in s tem ni popolnoma nič narobe!

Jaz se poleti brijem cca 2x na mesec. Pozimi pa se večinoma sploh ne. Všeč mi je moja koža, ko je pobrita in všeč mi je tudi ko ni. In ker se mi z britjem niti približno ne da ukvarjati vsak drugi dan, se brijem takrat, ko mi paše. Izjema je bikini predel, ko sem na morju. Pri tem se enostavno ne počutim samozavestno, če nisem pobrita (khm globoko zakoreninjene družbene norme khm).

Ali je narobe če se brijemo vsak dan? NE. Ali je narobe če se ne brijemo nikoli? NE. Odločimo se po svoji želji. Vendar bi vseeno vsem ženskam predlagala, da si pustijo rasti dlake toliko časa, dokler se z njimi ne počutijo samozavestno. Kajti tudi jaz sem včasih rekla, da me sploh ne moti, če se nekdo ne brije, ampak na sebi pa mi ni všeč če imam ‘kosmate’ noge. Potem pa sem ugotovila, da mi to ni všeč zgolj zato, ker sem stalno z vseh strani opominjana, da to ni ok (revije, televizija, reklame – nikjer ne vidiš žensk z dlakami). Ko pa svoje dlakice vzljubiš začneš na njih gledati popolnoma drugače! 🙂 Vsekakor pa traja nekaj časa.

 

PREDNOSTI BRITJA Z BRITVICO IZ NERJAVEČEGA JEKLA

1. OKOLJU PRIJAZNO

Držalo imaš za vedno! Kovinski brivnik ali britvica iz nerjavečega jekla ti bo služila celo življenje. Primerne so za britje obraza ali telesa. Rezila je mogoče reciklirati, poleg tega ne pridejo zavita v plastiko. Dajmo prekinit to kolo 2 milijard plastičnih britvic na leto.

2. DENARNICI PRIJAZNO

Ko sem se brila še s plastično britvico, sem za paket 4-ih nastavkov rezil Gillette Venus sem jaz odštela bolanih 16€!

Medtem ko celotna britvica iz nerjavečega jekla stane 36 € (LINK, kjer si lahko prebereš podrobnosti, zakaj sem se odločila prav za to britvico), zdržala pa ti bo celo življenje. Dokupuješ pa le rezila, ki stanejo le nekaj 10 centov na rezilo (LINK). Če se briješ redno, lahko računaš, da boš porabil/a cca 0,70€ ali celo 0,35€ na mesec za britje 🙂 Seveda je to odvisno od pogostosti britja, gostote in čvrstosti dlak, ter tega, kako paziš na rezilo. Tudi če porabiš 2 na mesec, je to vseeno zelo dobra kupčija!

3. PRIJAZNO KOŽI

Namesto tako opevanih čudežnih nastavkov s 3 in 5 rezili, je eno rezilo bolj nežno do kože, kot če gre čez isto površino 5 rezil naenkrat. Jaz sem takoj, ko sem prešla na to britvico opazila, da je koža po britju veliko manj razdražena in rdeče pikice (še posebej na bikini predelu) so vsaj pri meni sedaj stvar preteklosti (za kar zasluge prištevam tako britvici, kot tudi bolj koži prijaznemu milu (LINK), namesto brivski peni). Sama s tem nikoli nisem imela težav, a mnogi pravijo, da je pri britju s klasično britvico manj vraščanja dlak.

4. BRITJE BLIŽJE KOŽI

Klasična britvica (seveda odvisno tudi od rezila in naklona britja) dlake odreže bližje koži, kar pomeni, bolj in dlje gladko kožo. 😉

POSTOPEK BRITJA

1. Na mokro kožo s čopičem za britje ali brez nanesi trdo milo – veliko bolj pomembno kot to, da imaš 1cm debelo plast pene je, da je površina gladka, da rezilo gladko drsi po koži

2. Drži britvico pod kotom prbl. 30° med rezilom in kožo

3. Ne pritiskaj premočno – teža britvice bi načeloma morala zadostovati za dobro britje

4. Še posebej na začetku brij v kratkih zamahih

5. Redno splakuj britvico, da odstraniš nabrane dlake

6. Po tuširanju ali kopanju je britje najbolj učinkovito. Toplota, voda in para zmehčajo dlake za še lažje britje. Nikakor pa to ni nujen korak!

7. Sprosti se, nič hudega ne bo 😉

 

ŽIVLJENJSKA DOBA IN RECIKLIRANJE REZIL

Ko sem se še redno brila, mi je eno rezilo zdržalo cca 1-2 meseca. Sedaj imam eno rezilo dovolj zagotovo za pol leta (p.s.: nikoli zares nisem bila pozorna na št. mesecev, a vem, da jih imam res zelo dolgo! :P). Zelo pomembno je, da ga po uporabi posušimo – najbolj učinkovito je, če rezilo stresemo z roko, da se posuši. BRISANJE V BRISAČO MENDA SKRAJŠA ŽIVLJENJSKO DOBO REZILA!

Rezil ne smeš zavrzti v koš kar tako, saj lahko pride do nesreče, da se kdo z njimi poreže. Nikakor in pod nobenim pogojem pa jih ne meči v stranišče. Jaz svoja rezila hranim v stekleni posodici (uporabljam staro stekleničko od Georganics zobne paste). Rezila so iz nerjavečega jekla, kar pomeni, da se po določenem času naravno biorazgradijo. Tako da, načeloma lahko svoja rezila (ko jih enkrat zbereš dovolj) zakoplješ nekje, kjer si precej prepričan, da ne bo nihče drug kopal in da jih zakoplješ dovolj globoko. Nekatera rezila so narejena iz aluminija, ta lahko recikliraš tako, da jih varno (!) pospraviš v aluminijasto pločevinko ali konzervo. Rezila se bodo tako skupaj s konzervo reciklirala. V nasprotnem primeru jih ne bodo reciklirali.

Svetujem ti, da stestiraš nekaj različnih znamk rezil in tako najdeš takšna, ki bodo tvojim potrebam najbolj ustrezale (pogostost britja, želja po ostrini, trdota dlak,…). V Moji Culi najdeš rezila Astra (link). Pridejo v paketu po 5 rezil v kartonasti škatlici, poleg tega je vsako rezilo posebej zaščiteno s papirnatim ovojem. Nekatere znamke rezil so pakirane v plastični škatlici, ta rezila pa so popolnoma brez plastike.

 

SE BOM PRI MENJAVI REZILA POREZAL/A ?

Pogosto dobim vprašanje, da je ljudi strah menjati rezila in se nasploh dotikati rezil, da se nebi porezali. Sama na kaj takega nikoli niti pomislila nisem, saj smo na faksu pri sistematski botaniki točno ta rezila stalno uporabljali za rezanje delov rastlin, iz katerih smo delali preparate za mikroskopiranje. In tam je obstajala veliko večja možnost, da si se porezal, pa smo vsi preživeli. Tako da brez skrbi punce in fantje, rezila so popolnoma varna za rokovanje!

Priznam, da sem bila tudi jaz prvič ZELO previdna pri britju. Po nekaj britjih sem ugotovila, da je ves strah zaman in da je britvica popolnoma varna. Sedaj se brijem enako hitro kot z plastično britvico in se načeloma nikoli ne porežem. Če včasih nisem dovolj previdna mi uspe narediti kakšno ranico na gležnju, kar pa se mi je dogajalo tudi pri plastični britvici in za to krivim izključno svojo nepazljivost in površnost.

 

MILO ZA BRITJE

Lahko izbiraš med posebnimi trdimi mili za britje (link). Mila za britje se nekoliko bolj penijo, a jaz pene niti ne pogrešam. Pomembno je, da je površina kože gladka, da britvica lepo drsi. Po mojih izkušnjah tudi klasično trdo milo to nalogo opravi odlično. Je pa zelo odvisno tudi od znamke trdega mila. Jaz nekajkrat podrgnem milo po mokri koži, da se rahlo razpeni in začnem z britjem. Moj fant pri britju uporablja brivski čopič, ki milo bolj razpeni in naredi bogatejšo peno. Če se tudi ti raje briješ z več pene, ti vsekakor priporočam tale čopič za britje, narejen v Sloveniji iz slovenskega hruškovega lesa in zelo kvalitetnih ščetin (LINK).

 

 

S čim pa se ti briješ? Ali se morda sploh ne? Že uporabljaš klasično britvico in rezila, kakšne so tvoje izkušnje z britjem? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas,

Barbara

1 thoughts on “Britje brez plastike?

  1. Jaz še vadim. Trenutno porabim več vaših obližev 🙂
    Upam da bo z vajo bolje….

Dodaj odgovor