Blog

ZERO WASTE kontracepcija?!

 

Naj že takoj na začetku izpostavim, da je kontracepcija (pa naj bo kakršna koli) zagotovo manjši odpadek, kot imeti neželenega otroka. In s tem nisem mislila, da je otrok le odpadek 😀 Ampak, da bo zagotovo imel skupno veliko večji ogljični odtis in bo sam proizvedel mnogo več odpadkov, kot pa bi jih mi z uporabo kontracepcije.

 

Poanta: Ne-uporaba kontracepcije če si ne želiš otroka, na dolgi rok proizvede še več odpadkov. 🙂

 

Druga stvar, ki jo je še potrebno izpostaviti je ta: če nimaš stalnega spolnega partnerja in če spolne partnerje pogosto menjaš, je kondom res nujna ‘oprema’, saj te obvaruje pred številnimi spolnimi boleznimi. In tudi nekomu, za katerega se ti zdi, da ga že dobro poznaš, ne smeš kar na slepo zaupati tako rekoč, svojega življenja. Če uporabljaš kondome si preberi več o kondomih GLYDE (Ameriški) – te kmalu spet pridejo v Mojo Culo – in EINHORN (Nemški). To so namreč etični, veganski in fair-trade kondomi 🙂

 

Zdaj ko smo ti dve stvari razčistili vam lahko predstavim svojo najljubšo obliko zero waste naravne kontracepcije, ki je nebi morala bolj priporočati! 🙂

Že dve leti namreč kot svojo EDINO zaščito pred zanositvijo uporabljam NATURAL CYCLES.

 

KAJ JE NATURAL CYCLES?

Natural Cycles je aplikacija, ki ti preko merjenja temperature pove, kdaj so tvoji plodni (rdeči) in neplodni (zeleni) dnevi.

A to ni kar ena izmed mnogih aplikacij, ki jih lahko zastonj naložiš na telefon in si z navadnim termometrom meriš temperaturo, ampak je aplikacija, ki se na tvojem ciklu stalno uči in je podprta z več let znanstvenih raziskav. Za algoritmi stoji ekipa znanstvenikov, ki stalno izpopolnjujejo aplikacijo. Ko se odločiš za Natural Cycles zraven dobiš termometer, ki meri na 2 decimalki natančno.

Ker se Natural cycles prilagaja vsakemu posamezniku, je na začetku rdečih dni več kot zelenih. Že čez nekaj mesecev aplikacija spozna tvoje lastno nihanje temperature in postaja vedno bolj natančna. S časom in če zelo vestno vnašaš podatke v aplikacijo, se število rdečih dni močno zmanjša. In imaš večino dni zeleno luč 🙂

P.s. Na koncu bloga te čaka link, preko katerega lahko dobiš 20% popusta in zastonj termometer za prvo leto uporabe  #notsponsored

V določenih primerih Natural Cycles morda ni najbolj primerna kontracepcija zate. Npr. če pogosto delaš v izmenah in imaš zmeden bioritem, če imaš sindrom policističnih jajčnikov, če imaš zelo neredne cikle,… Da se prepričaš, ali je Natural Cycles primeren zate, lahko rešiš kviz na tej strani: LINK

 

KAKŠNA JE UČINKOVITOST NATURAL CYCLES?

Natural Cycles je skupaj s kondomi, hormonsko kontracepcijo in ostalimi, v Evropi in ZDA uradno priznana kontracepcijska metoda.

Če jo uporabljamo 100% pravilno ima namreč kar 98% učinkovitost! Ob tipični uporabi pa je njena učinkovitost 93% (zaradi npr. neuporabe zaščite na rdeč dan, počenega kondoma na rdeč dan,…)

Kot primerjava:

 • Sterilizacija/vazektomija 99% (bolj kot ne parmanentna)
 • IUD maternični vložek 99% (hormonska kontracepcija)
 • Natural Cycles 93% (naravna kontracepcija)
 • Kontracepcijske tabletke 93%  (hormonska kontracepcija)
 • Kondomi pa 85% (barierna kontracepcija)
 • ‘Pull-out’ metoda 78%

 

KAKO TO IZGLEDA V PRAKSI?

Vsak dan (ali vsaj 5x na teden) takoj, ko zazvoni budilka, vzameš termometer (ki ga imaš položenega kar na telefon ali budilko) in izmeriš temperaturo pod jezikom. Meritev traja cca 30 sekund. Če želiš še malo zaspati ali poležavati ni problema, temperatura se na termometru shrani in jo lahko v aplikacijo vneseš šele npr. popoldne.

Jaz ponavadi kar napol v spanju pograbim termometer in še z zaprtimi očmi izmerim temperaturo. Potem pa še malo zadremam do naslednje budilke 😛

Brez skrbi, če se lahko vsak dan spomniš vzeti tabletko, se boš na termometer takoj navadila!

Poleg aplikacije Natural Cycles spremljam tudi nožnični izcedek oz. beli tok, preko katerega prav tako lahko določiš, kdaj so tvoji plodni dnevi. Več o tem si lahko prebereš tudi TUKAJ. 

 

KAJ PA NA RDEČE DNI?

Tistih nekaj dni, ki so rdeči je priporočljiva uporaba kondoma oz. abstinenca 🙂

Midva z Galom sva se skupaj odločila, da sva že toliko stara in skupaj že tako dolgo, da v primeru da zanosim na rdeč dan, sva pripravljena prevzeti to odgovornost, tako da na rdeče dni uporabljava t.i. ‘pull-out’ metodo.

 

ALI JE ZASTONJ?

Žal ta kontracepcija ni zastonj, ampak z letno naročnino stane 64,99€ kar je cca 5€ na mesec. Cena, ki jo z veseljem plačam v zameno za naravno zaščito. Ali mislim, da bi to moralo biti subvencionirano in del zavarovanja tako kot hormonske tabletke? Absolutno! A tam žal zaenkrat še nismo 🙂

KAJ MI JE PRI NATURAL CYCLES NAJBOLJ VŠEČ?

Sama sem bila na hormonski kontracepciji že več let nazaj in še to samo manj kot 1 mesec. Že takoj sem videla, da mi ne ustreza. Morda malo že zato, ker sem bila do nje že od začetka skeptična. Ni mi bilo všeč, neko umetno spreminjanje hormonskega ravnovesja v mojem telesu, hkrati pa sem se vedno bolj zavedala,  problema hormonskih motilcev in kako se ti hormoni v tabletkah z našim urinom izločajo v vodo in tako vplivajo na ostala živa bitja (tudi človeka), ki pridejo v stik z njo.

Z uporabo Natural Cycles in opazovanjem belega toka prav tako bolje spoznaš svoje telo in svoj menstrualni cikel.

Aplikacijo si lahko naloži tudi tvoj partner in je tako vedno na tekočem z zelenimi in rdečimi dnevi 😉

 

LINK ZA PREIZKUSNO OBDOBJE

V primeru da bi želela Natural Cycles preizkusiti, ti spodaj dajem link, za 20% popusta na prvo leto naročnine na aplikacijo + zastonj termometer.

KLIKNI TUKAJ

P.S. To ni sponzorirana objava. Takšen link dobi čisto vsaka uporabnica Natural Cycles, da ga lahko priporoči naprej 🙂

Če bi šla s partnerjem še bolj ‘na ziher’ pa je v Sloveniji kar nekaj strokovnjakinj, ki se s podobnimi naravnimi metodami ukvarjajo na še bolj poglobljen in personaliziran način in tako takšna naravna metoda postane še bolj zanesljiva. 🙂

Za več informacij preveri: Katjo Podbevšek, Agato, Alison Kogoj

Kakšno kontracepcijo pa ti uporabljaš? Si že kdaj prej slišala za Natural Cycles?

Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas,

Barbara

2 thoughts on “ZERO WASTE kontracepcija?!

 1. Eva pravi:

  Ravno berem Taking Charge of Your Fertility avtorice Toni Weschler. Kar ne morem verjeti, koliko novega sem se izvedela o svojem telesu in to pri 25, ko že misliš, da vsaj malo pa že poznaš svoje telo. Zakaj nas teh stvari ne učijo že prej?
  Skratka, že dalj časa razmišljam, da bi sprobala to metodo, tako da bom z veseljem izkoristila tale link in sprobala aplikacijo. 🙂 Hvala!

 2. V bistvu zadeva upošteva naravno dogajanje v telesu, zato je dobro poznati lasten menstrualni cikel z gledišča hormonov.

Dodaj odgovor