Blog

Kako se izogniti plastenkam v krajih, kjer voda ni pitna?

Niti ni potrebno iti daleč od naše čudovite vodnate Slovenije, da začnemo videvati obvestila, da voda ni pitna.

Ravno letos sem bila na morju na Dugem otoku, kjer so nam takoj ko smo prišli v apartma sporočili, da voda tam ni pitna. Kakšno presenečenje!

KAJ TOREJ STORITI V TAKEM PRIMERU?

1. ZDRAVJE NA PRVEM MESTU

Vsekakor je potrebno najprej misliti na zdravje. Če smo prišli nepripravljeni in je voda s pipe absolutno nepitna, ne tvegamo lastnega zdravja in se raje odločimo za plastenko.

 

2. PREKUHAVANJE VODE

Če vemo, da je voda kolikor toliko OK, lahko vodo pred uporabo prekuhamo. Že 1 minuta vrenja zadostuje, da se znebimo mikroorganizmov, ki so v njej. Prav tako bo prekuhavanje pospešilo izločanje klora iz vode. Ponekod je namesto klora dodan kloramin, ta pa kljub vretju ne bo izhlapel.

Kljub temu, da prekuhavanje vodo razkuži, se je potrebno zavedati, da NE ODSTRANI različnih kemičnih toksinov, težkih kovin, pesticidov ali preprosto delcev umazanije, če so ti prisotni.

Prav prekuhavanje vode me je letos rešilo pred plastenkami na Dugem otoku. Pravzaprav sem vse dni pila hladne čaje, kot je ta na spodnji sliki 😀

Hladni čaj v moji najljubši steklenički Soulbottle (link).

 

3. PITNIKI ZA VODO

V nekaterih krajih, predvsem v večjih mestih se je priporočljivo pozanimati za lokacije pitnikov, kjer si lahko vedno natočiš pitno vodo v svojo stekleničko. Super aplikacija za to je WeTap, ki si jo naložiš na telefon in ti pokaže lokacije pitnikov v bližini.

Za letališča prav tako obstaja spletna stran WATER AT AIRPORTS, kjer preveriš, ali je določeno letališče opremljeno s pitniki za vodo. Če te zanima, kako biti čim bolj zero waste na letališčih, si preberi BLOG – ZERO WASTE NA LETALIH (link), ter BLOG – OKOLJU PRIJAZEN TRANSPORT. 

 

4. PRENOSNI VODNI FILTRI

V nekaterih azijskih, afriških in južno ameriških državah (in verjetno še kje drugje), pa si sama ne upam dlje časa piti prekuhane vode.

In ker s porabo plastenk nikakor ne želim dodatno bremeniti krajev, ki jih bom v prihodnosti obiskala, sem se odločila, da se malo ‘izobrazim’ in investiram v kvaliteten in hkrati praktičen vodni filter.

Prebrala in pregledala sem internet po dolgem in počez in na koncu le našla  tistega, za katerega se mi zdi, da bi nama z Galom za oddaljena potovanja daleč najbolj ustrezal. Odločila sva se za GRAYL GEOPRESS vodni filter, katerega uporaba je izjemno praktična in učinkovita.

Nekaj razlogov, ki so naju prepričali, da sva se odločila prav za GRAYL GEOPRESS VODNI FILTER:

 • Preprost sistem filtriranja, ki spominja na sistem priprave ‘french press’ kave
 • Filtriranje traja le 8 sekund (ko pa se filter bliža koncu življenjske dobe pa nekje do največ 30 sekund)
 • Ko vodo sfiltriraš jo lahko piješ s širokega vrata (kot iz kozarca) ali pa jo preliješ v drug kozarec/flaško.
 • Iz njega ne rabiš piti po slamici z veliko silo (kot je sistem pri večini filtrov)
 • Ne zasede preveč prostora
 • Prefiltrira cca 350L vode
 • Iz vode prefiltrira praktično VSE – viruse, bakterije, protozoje, ciste (vključno z Rotavirusom, Hepatitisom A, Norovirusom,Giardio, Cryptosporidiumom, E.Coli, Klorelo, Salmonelo,…), pesticide, različne kemikalije, težke kovine in celo mikroplastiko! Popolnoma varno lahko piješ iz blatne luže
 • Izboljša okus, vonj in barvo vode
 • Prihrani ti denar in količino porabljene plastike
 • Trpežen – tudi padec s 3m na beton mu ne škodi 🙂
 • Neuporabljen filter zdrži 10 let, uporabljen filter pa 3 leta mirovanja
 • 10 letna garancija
 • Možnost dokupa LE filtrov.
 • Grayl trenutno sodeluje s podjetjem TerraCycle, da bo uporabljene filtre, kmalu na več lokacijah mogoče vrniti in popolnoma reciklirati. Ostale dele flaške je mogoče recikliati že sedaj (koš za embalažo)
 • 1% od prodaje donirajo za organizacije, ki delujejo na področju varovanja in obnove naravnih ekosistemov.

Flaška je sicer narejena iz plastike (nikjer nisem našla filtra, ki bi imel ogrodje stekleno ali jekleno), vendar je to zelo trpežen tip plastike, brez BPA, ki bo zdržala zelo dolgo. Super je tudi to, da se po koncu življenjske dobe zamenja le filter, plastenka pa ostane.

Zaenkrat je sicer še nisva testirala, saj je še vedno na poti v Slovenijo 🙂

(seveda sva izbrala počasno dostavo, ki je poleg nižje cene tudi bolj trajnostna od hitre – a o tem kdaj drugič :))

Takoj, ko jo preizkusiva (nekje, kjer voda absolutno ni pitna) sporočiva, kako se dejansko obnese v praksi. Ker pa sem tako navdušena nad svojo najdbo, sem jo želela deliti z vami kar takoj. 🙂

Skratka pomembno je, da, preden se odpravimo kam dlje, preverimo ali je voda tam pitna in se na to ustrezno pripravimo.

Sedaj pa me zanimajo še tvoje izkušnje? Si že kdaj uporabljal/a vodne filtre? Katere? Kako se znajdeš v krajih, kjer voda ni pitna? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas,

Barbara

2 thoughts on “Kako se izogniti plastenkam v krajih, kjer voda ni pitna?

 1. Tadeja pravi:

  O, ful zakon! Sigurno bo tale filter kdaj na moji listi, če bom šla v “take kraje”. Tudi za WeTap res hvala, sva se ravno na zadnjem dopustu spraševala če obstaja kaj takega, a sva na srečo ves čas uspešno sama prišla do pitne vode 🙂

 2. Barbara Ban pravi:

  Super objava. Aplikacija je na voljo samo za iOS 😔 Bom poskusila najti nekaj še za android. Hvala ti za informacije o filtru, bo definitivno enkrat v bližnji prihodnosti na spisku. Lp, Barbara

Dodaj odgovor