Blog

Prednosti sušenja oblačil na soncu

Pri nas doma smo že od nekdaj sušili oblačila na stojalih na balkonu. Tako pozimi, poleti, na soncu, dežju in snegu (sušimo zunaj a vseeno pod streho). Tudi kjer trenutno živim, ne uporabljamo sušilnega stroja, ampak vse sušimo na zraku. In prav fino je!

Zato tudi tebe vabim, da pozabiš na sušilni stroj in začneš uživati v vseh prednostih, ki ga nudi sušenje oblačil na zraku!

S teboj v naslednjih vrsticah delim 6 prednosti sušenja oblačil na soncu:

 

1. PRIHRANEK DENARJA

Poleg tega da vsako leto privarčuješ denar zaradi manjšega stroška elektrike, ti prav tako ni potrebno kupovati sušilnega stroja! Win win! 😉

 

2. POBELI IN RAZKUŽI BELA OBLAČILA

Sonce je odlično belilo in dezinfektor. UV žarki in sončna svetloba namreč pomagata posvetliti in razkužiti bela oblačila (odlično za pralne plenice!).

Medtem ko so bela oblačila super za sušenje na soncu, pa je druga oblačila priporočljivo sušiti v senci, saj se s tem prepreči bledenje oblačil temnejših barv.

 

3. OKOLJU PRIJAZNO

Sušenje brez uporabe elektrike, hkrati pa ni potrebno kupovati pralnega stroja, ki je bil najverjetneje proizveden nekje na drugi strani sveta in vsemi redkimi kovinami v elektroniki, ki so bile izkopane v vprašljivih pogojih. Zakaj le, ko pa lahko preprosto obesimo štrik med dvema drevesoma/stenama/palicama in to opravi odlično delo 🙂

Poleg tega sušenje oblačil v sušilnem stroju povzroči večje trganje plastičnih mikrovlaken iz sintetičnih oblačil, ki se odplaknejo skozi odtok, mimo čistilne naprave in direktno v naše vode.

Sidenote: Pri pranju perila sama uporabljam naravni detergent, katerega sestava je večinoma soda bikarbona in je pakiran v kartonsko embalažo. Poleg tega sintetična oblačila vedno perem v vrečki za pranje perila GUPPYFRIEND. Vrečka zadrži mikrovlakna, ki bi drugače potovala po odtoku, mimo čistilnih naprav in direktno v vode. Si vedel/a, da se pri vsakem pranju iz oblačil odtrga med 140.000 in 700.000 mikrovlaken!? To je na povprečno družino letno več kot 100 milijonov plastičnih mikrofragmentov zgolj s pranjem perila (pri tem sušenje perila sploh ni všteto).

 

4. DOBRA SPROSTITEV IN REKREACIJA

Obešanje perila je (vsaj meni) izjemno pomirjujoče in to rada delam! Imaš čas, da se zatopiš v svoje misli in uživaš na svežem zraku. Hkrati pa je tudi način kako pognati kri po naših žilah 🙂

 

5. OBLAČILA BODO ZDRŽALA DLJE

Visoka temperatura in hitro vrtenje oblačil povzroča, da se materiali hitreje obrabijo, vlakna se v večji meri trgajo z oblačil in vse to pripomore k krajšanju njihove življenjske dobe.

Pri pranju perila uporabljam GuppyFriend, saj v primeru, da so oblačila v vrečki, to drastično zmanjša lomljenje vlaken in njihovo obrabo in s tem podaljša njihovo življenjske dobo. Medtem ko zaradi statike GuppyFriend vrečke ne smete uporabljati v sušilnem stroju.

 

6. MANJ ZMEČKANA OBLAČILA

Nevem ali se samo meni tako zdi? A imam občutek, da obešanje perila zravna oblačila bolj, kot pranje v sušilnem stroju. Je še kdo takega mnenja?

 

Kaj pa ti? Sušiš perilo v sušilnem stroju ali ga sušiš na soncu? Morda oboje? Kaj se ti zdi bolje? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas!

Barbara

 

 

 

 

One thought on “Prednosti sušenja oblačil na soncu

  1. Barbara pravi:

    Doma že od nekdaj obešamo cunje zunaj na štrik med drevesi. Sama pa vedno obešam na obešala, saj zunaj nimam tako veliko dreves. Če je količina perila res ogromna verjamem da je komu bolj praktično uporabit sušilec, drugače pa se mi zdi sušenje na soncu/stojalih boljša opcija. 😊

Dodaj odgovor