Blog

ZERO WASTE menstruacija

Če smo zadnjič govorili o kontracepciji (LINK do prejšnjega bloga), pa se bomo danes lotili menstruacije.

Menstruacija je nekaj čemur se večina žensk ne more izogniti in nas spremlja kar velik del življenja. Če se ji ne moremo izogniti, je torej najboljša rešitev, da jo vzljubimo! <3

Pri tem pa nam lahko med drugim zelo pomaga tudi menstrualna skodelica! Vsaj meni je 😉

Uporabljam jo že cca 8 let in vsak dan sem hvaležna zanjo.

Zakaj menstrualna skodelica?

1. PRIHRANEK DENARJA

Za menstrualno skodelico boš odštela 25€ in to je vse, kar boš zapravila za menstruacijo v naslednjih 10 letih!  Jaz imam sicer tudi 3 najmanjše Racmanove vložke iz blaga (link), ki jih včasih uporabljam čisto na začetku (če menstruacijo dobim ponoči in mi skodelice ne uspe vstaviti pravi čas) ali pa čisto na koncu (ko menstruacije praktično ni več, le rahel odtis na hlačkah), marsikdaj pa sem popolnoma brez njih (vložkov, ne hlačk haha :D).

 

2. MANJ ODPADKOV

V povprečju ženska porabi 22 vložkov ali tamponov v enem ciklu. To je kar 2640 v 10 letih! In okoli 11 000 v svojem življenju! 11 000 ! To znaša nekje med 125 do 150 kg na žensko! Vsako leto se na odpadu znajde kar 200 000 TON menstrualnih izdelkov. Ker vsebujejo organski odpadek (kri in bombaž) in plastiko (v povprečju je vsak vložek narejen iz 90% plastike), jih je NEMOGOČE RECIKLIRATI, zato preprosto ostanejo na odpadu stotine let. Si vedel/a, da se prva plastična plenica na svetu še vedno ni razgradila? Enako je z vložki, ta namreč potrebuje kar 500 let, da razpade (Vir). Vsako leto 200 000 ton …

Vir: OrganiCup

3. PRIHRANEK ČASA

Skodelico zjutraj in preden greš spat v manj kot minuti izprazniš, splakneš in vstaviš nazaj! To je popolnoma vse! (če imaš močnejše menstruacije, jo boš morala morda tistih nekaj dni izprazniti še kdaj vmes)

 

4. ŠPORT, PLAVANJE, SPANJE

Z menstrualno skodelico lahko plavaš, se postavljaš na glavo, športaš na tisoč in en način in tudi spiš brez težav! Vse našteto je že preizkušeno.

 

5. ZDRAVJE

Ne le, da je vsa ta plastika katastrofa za okolje, je hkrati tudi povsem neprimerna, da jo uporabljamo blizu naših intimnih predelov. 

Velik del vložkov in tamponov vsebuje umetne dišave ter škodljive kemikalije kot so stiren, etilklorid, kloroform, rajon. Plastična vlakna v tamponih dražijo nožnico in povzročijo majhne ranice (da niti ne omenjamo nevarnosti za sindrom toksičnega šoka!), medtem ko tudi vložki zelo dražijo zunanje spolovilo.

Nožnica zaradi plastike ne diha in tako postane idealno mesto za najrazličnejše glivične in bakterijske okužbe. Prav tako vložki izjemno izsušijo zunanji del spolovila, ki se potem drgne ob vložek, čemur pogosto sledijo najrazličnejša vnetja.

Pri menstrualni skodelici teh težav ne bo! Narejena je iz medicinskega silikona, ki je naravno antibakterijski. Če ga boste pred in po menstruaciji prekuhali, bo ostal nespremenjen vseh 10 let. Verjemite, vaša nožnica vam bo izjemno hvaležna! 🙂

Menstrualna skodelica v nekaterih redkih primerih, ni najboljša izbira (endometrioza,..), v tem primeru toplo priporočam pralne vložke, ki jih prav tako lahko najdeš na Moji Culi. Racmanovi vložki so narejeni v Sloveniji iz ekološkega bombaža oz. konoplje (link).

KATERO MENSTRUALNO SKODELICO IZBRATI?

Jaz sem najprej uporabljala menstrualno skodelico Lunette, ker je bila to takrat, ko sem jo kupovala edina izbira, ki sem jo poznala. Trenutno pa uporabljam skodelico OrganiCup/AllMatters, ki jo ponujam tudi v Moji Culi (link), in mi je za uporabo bolj prijetna od prejšnje. Tudi kar se tiče embalaže je AllMatters/OrganiCup najbolj zero waste izbira – večina menstrualnih skodelic je namreč znotraj še dodatno pakiranih v plastično vrečko za enkratno uporabo. Vrečka za shranjevanje je pogosto narejena iz poliestra, zapakirane pa so v škatlici s plastificiranim kartonom.

Pri AllMatters/OrganiCup pa so šli korak dlje.

Menstrualna skodelica je pospravljena v lični vrečki iz nebeljenega organskega bombaža. Pakirana je v škatlico iz  FSC certificiranega kartona, navodila pa so napisana kar na notranji strani embalaže, da se s tem izognemo dodatnemu odpadku. Poleg tega je nalepka, ki zapira škatlico narejena iz rastlinskih materialov in ne plastike! Verjetno boste opazili, da je tudi velikost škatlice stisnjena na največji minimum, da se hkrati privarčuje na prostoru ob transportu. Poleg tega AllMatters/OrganiCup aktivno sodeluje pri izobraževanju in ozaveščanju žensk v razvitih in razvijajočih državah na temo menstruacije, ki je marsikje še vedno tabu tema. V razvijajočih državah v Afriki in v begunskih kampih, kjer večina žensk nima dostopa do menstrualnih izdelkov, so donirali na tisoče menstrualnih skodelic ter usposobili ljudi, ki ženske učijo kako jih uporabljati. (več o tem si lahko prebereš na njihovi spletni strani). Mislili so res prav na vse!

Prav zato sem se brez težav odločila, da bom prav AllMatters/OrganiCup menstrualno skodelico ponudila tudi na Moji Culi. Če že nekaj časa oklevaš z odločitvijo, te vabim, da si prebereš več o njej TUKAJ.

Od svojih strank sem dobila že marsikatero sporočilo zahvale, da so z AllMatters/OrganiCup skodelico res izjemno zadovoljne in da jim je žal edino to, da spremembe niso naredile že prej! Nekaj mnenj zadovoljnih uporabnic lahko prebereš tudi na strani izdelka (link).

Vir: AllMatters/OrganiCup

Kaj pa ti, si že preizkusila menstrualno skodelico? Jo že uporabljaš? Imaš pred njo strah ali kakšne druge zadržke? Morda raje uporabljaš pralne vložke? Vesela bom tvojega komentarja!

Hvala za tvoj čas,

Barbara

Related Posts

One thought on “ZERO WASTE menstruacija

  1. Močno podpiram odločitev Škotske, kjer ženskam po novem pripomočke krije zdravstveno zavarovanje.

Dodaj odgovor