Blog

Vrečke iz starih zaves

Počasi smo se že navadili nositi svoje vreče v trgovine, pri oddelku za sadje in zelenjavo pa še vedno segamo po plastičnih vrečkah. Njihova uporabnost je povprečno enaka poti od trgovine do doma, potem pa romajo v smeti. Posamezna vrečka naj bi po nekaterih podatkih v okolju lahko razpadala tudi do 1000 let.

1 000 let … samo zato, da prenesemo zelenjavo od trgovine do doma. Je res potrebno?

Najverjetneje je minilo že več kot 3 leta odkar sem nazadnje kupila sadje ali zelenjavo v plastični vrečki. Vendar sem le kratek čas nazaj dejansko začela uporabljati vrečke z blaga pri nakupovanju. Prej sem zelenjavo in sadje kar raztreseno položila na blagajno, na enem sadežu pa je bila nalepljena nalepka s težo in ceno. Naj so bile to bučke, korenje, jabolka ali čebula, en sadež ali pa kar cela kila. Potem sem vse to, skupaj s celotnim nakupom zlagala v večje nakupovalne vreče z blaga. Sedaj pa že nekaj časa naokrog ponosno hodim z doma narejenimi vrečkami iz blaga!

Ker doma nismo imeli kakšnih starih in neuporabljanih zaves se moram v prvi vrsti zahvaliti prijateljici Katji Rutnik in njeni mami, ki sta mi velikodušno odstopili njuno. Ker sem pri šivanju še bolj začetnica, mi je delanje vrečk vzelo nekoliko dlje časa, a če si vsaj malo izurjen/a potem ti za eno vrečko nebi smelo vzeti več kot 5-10min.

Z manjše zavese je tako nastalo 7 vrečk za sadje in zelenjavo različnih velikosti.

KAJ POTREBUJEŠ:

 • Staro zaveso
 • Šiviljske škarje, sukanec, bucke
 • Šivalni stroj (možno je tudi na roke, a traja veliko dlje)

POSTOPEK:

 1. Odmeri in odreži željeno dolžino vrečke
 2. Zavihaj in zašij zgornji del, bodi pozoren da ostane dovolj velika odprtina skozi celotno dolžino, kjer bo kasneje napeljan štrikec za zategovanje.
 3. Skupaj prišij stranice.
 4. S pomočjo zaponke napelji vrvico po vrečki in konca zaveži skupaj.

NASVETI:

 • Če navadno hodiš po sadje in zelenjavo v večje trgovine si naredi še našitek za nalepke. Če sadje in zelenjavo kupuješ na tržnici ali pri sadjarju tega ne potrebuješ
 • Vrečke pospravi v večjo vrečo z blaga in jo obesi nekje pri izhodu ali pospravi v avto. Ko greš po nakupih ti tako ne bo potrebno vedno misliti ali si jih vzel/a seboj ali ne
 • Vrečke vsake toliko časa oz. ko se umažejo opereš v pralnem stroju
 • Predlagam, da velikosti vrečk prilagodiš glede na svoje potrebe. Če navadno kupuješ zelenjavo v majhnih količinah oz. le zase si naredi več majhnih vrečk. Če pa kupuješ za veliko družino pa naj bodo vrečke temu primerno večje.

Klikni TUKAJ, če te zanima še izdelava prtičkov iz blaga, ki jih lahko uporabljaš namesto papirnatih servetov, za zavijanje rogljičkov na poti ali pa za brisanje nosu.

Nimaš najbolj ustvarjalnega duha ali primernega materiala in vseeno potrebuješ vrečke? Najdeš jih tukaj: Vrečke iz blaga.

 

Related Posts

Dodaj odgovor