Blog

Zero waste božična okrasitev

Če je kdaj naš dom okrašen letnemu času in praznikom primerno, je to zagotovo Decembra! Tudi tisti, ki nimamo zajčkov spomladi, mornarskih motivov poleti in buč jeseni na vsakem vogalu naše hiše, prav zagotovo vsaj malo okrasimo naše hiše v času božiča. Če že ne drugega verjetno prav vsak postavi božično drevo.

Ker pa je v tem času še posebej težko kupovati okolju prijazno vam tu prilagam nekaj nasvetov, kako lahko okrasite svojo hišo v božičnem duhu brez plastike.

guillaume-bourdages-465442-unsplash

BOŽIČNO DREVO

Tu se mi zdi, da imamo še največji problem. Vsekakor je jelka pomemben del vsakega božiča in globoko zakoreninjena tradicija.

Žal pa prava drevesa (pa naj bo to smreka, jelka, bor…) zagotovo niso okolju preveč prijazna možnost. Posekati drevo samo zato, da bo 2 tedna okrašeno v dnevni sobi, nato pa se ga zavrže, prav gotovo ni najboljša rešitev. Kupljena drevesa ponavadi izvirajo iz velikih intenzivnih nasadov. Če bi šla vsaka družina v gozd po svojo smreko pa prav tako nebi bilo OK. Če imaš možnost, si lahko kupiš drevesce v koritu in ga spomladi posadiš v naravo ali na svoj vrt (le pozoren bodi, da ne boš v naravo sadil tujerodnih vrst dreves).

Druga možnost je plastična jelka. Ta sicer zdrži zelo dolgo (našo sta starša kupila še pred mojim rojstvom in še vedno dobro služi svojemu namenu) a vseeno nisem ravno pristaš kupovanja plastike, če to ni zares potrebno. Zato je verjetno zelo dobra rešitev nakup rabljene plastične jelke. Takšne, ki ji podaljšaš življenjsko dobo, namesto da konča na smetišču. Vsekakor je pametno do konca uporabljati jeklo, če jo že imamo doma.

Že nekaj časa pa se pojavljajo drugačne alternative klasičnim smrekicam, ki so narejene iz bolj trajnostnih materialov. Npr. Najrazličnejše velikosti in oblike lesenih jelk ali pa celo jelka sestavljena iz palic in vrvic in okrašena z naravnimi materiali.

Mi bomo definitivno uporabljali plastično, dokler ji ne bodo res šteti dnevi. Ko pa bom sama potrebovala novo, bom zagotovo pregledala vse možnosti smrek iz naravnih materialov, ki jih imaš lahko več let.

annie-spratt-460959-unsplash - manjša.jpg

OKRASKI

Tukaj pa imamo res OGROOMNO možnosti. Prva je podobna kot pri božičnem drevesu -> ponovno uporabi okraske, ki jiih že imaš doma. Prepričana sem, da jih ima večina gosopodinjstev več kot dovolj. Ali pa obišči izmenjevalnico božičnih okraskov. Če pa si se na novo preselil in nimaš še ničesar, pa so zelo dobra možnost tudi rabljeni okraski v trgovinah z rabljenimi izdelki ali pa na spletnih tržnicah, kot je na primer Bolha. V marsikateri trgovini je že mogoče dobiti tudi lesene okraske za smrečico.

Potem pa so tu seveda ročno narejeni okraski z naravnih materialov. Organiziraj večer izdelovanja okraskov s svojimi prijatelji ali družino! Posušeni kolobarji pomaranč, cimetove palčke, veje, posušeno listje in cvetje, les, storžki ter drugi gozdni plodovi in semena, papir ali kar star časopisni papir, kvačkani okraski, pentlje z blaga, čisto pravi piškoti obešeni s smrekice…idej je neskončno! Prepusti se domišliji in skupaj ob skodelici čaja ali kuhanega vina ustvarite čarobno in domače božično vzdušje v vaši hiši. Za inspiracijo pa je vedno fino prej malo pregledati pinterest 😉

rawpixel-445771-unsplash.jpg

BOŽIČNA IN NOVOLETNA VEČERJA

To sta dva dneva v mesecu, ko se miza šibi pod vso slastno hrano in prazničnem vzdušju. In prav je tako 🙂 Jaz naravnost obožujem božične večerje! Vseeno lahko tudi tu ravnamo bolj okolju prijazno.

Namesto papirnatih servetkov uporabi takšne iz blaga (sešij ali kupi), ki pa naj ne bodo posute z jelenčki, božički in zvončki, ampak naj bodo bolj nevtralne, da se jih bo dalo uporabljati skozi celo leto. Lahko so to npr. beli s kakšnim rdečim vzorčkom. Naj bo hrana in naravno okrasje tisto, ki naredi mizo pisano.

Razmisli, ali bi letos poskusili z vegansko božično večerjo, ali pa vsaj vključili večji delež zelenjavnih jedi v božični meni. Tako boste v božičnem duhu prijazni do okolja, živali in svojega zdravja. Tudi telo vam bo po takšni pojedini veliko bolj hvaležno. Na spletu najdeš ogromno idej za veganske božične jedi.

Zelo pomembno je pri takšnih prazničnih večerjah omeniti tudi količino hrane. Če kuhamo za veliko število gostov je včasih res težko natančno oceniti kakšno količino hrane potrebujemo. Vseeno bodimo letos malce bolj zmerni pri količinah. Če vseeno veliko hrane ostane, jo v posodicah za večkratno uporabo razdelimo gostom za domov in se s tem izognemo odpadni hrani.

giulia-bertelli-142614-unsplash - manjša

DARILA

Brez teh pogosto ne gre in lepo je, če svoje najbližje obdarimo (če imamo takšno navado). A naj bodo darila premišljeno izbrana. Pomisli, ali se bo na njih samo nabiral prah in ali je za to, da je bilo narejeno moral delati otrok ali pa izkoriščan delavec? Kar se da izdelaj sam, kupuj pa čim bolj lokalno, etično in brez plastike. Darilo naj bo majhno a iz srca.

Če ti manjka idej za lepa a hkrati uporabna in okolju prijazna darila si seznam idej poglej TUKAJ  🙂

osman-rana-466971-unsplash

‘CHRISTMAS SPIRIT’

Obdobje božiča je v resnici čas, ko se srečamo s prijatelji in sorodniki, s katerimi se ne vidimo tako pogosto. Čas, ko se lahko še bolj povežemo z dobrimi prijatelji in družino. Čas, ko se ozremo nazaj in se spomnimo vseh lepih in pa tudi težkih trenutkov tega leta in kaj smo se iz njih naučili. December je čas božičnih zabav in veselja, hkrati pa tudi čas za umiritev. Čas, ko si privoščiš skodelico čaja, se oviješ v odejo in prebereš dobro knjigo. Privošči si oboje.

Vsekakor pa ne preživi večino decembra v trgovinah in naj te ne prevzame ta potrošniška norost, ki nam jo z vseh strani vsiljujejo.

Naj bo ta december čaroben zaradi ljudi in ne le zaradi pisanih okraskov.

Vesel december vsem skupaj! 😉

Related Posts

Dodaj odgovor