Blog

Ideje za božična darila brez plastike

December! Mesec veselja, radosti, obdarovanja, živih barv in čarobnih trenutkov. Hkrati pa tudi mesec brezglavega potrošništva, plastike in bremenjenja okolja.

A dejstvo je, da lahko imamo oboje! Okolju prijazen božič in vse radosti, ki jih prinaša december!

V tem blogu se bomo posvetili darilom. In kaj je lepšega, kot podariti (in seveda dobiti!) uporabno darilo, ki poleg tega morda vašim bližjim tudi odpre oči za bolj okolju prijazne izdelke!

Na internetu lahko le z nekaj kliki najdeš ogromno idej za okolju prijazna darila, mnoga med njimi lahko izdelaš tudi sam 😉 Pst. Etsy je super vir za lokalne, ročno izdelane in okolju prijazne izdelke 🙂

In ne pozabi! Kupi samo, če res misliš, da bo obdarjenemu prišlo prav in bo darila vesel. 😉

Pa si poglejmo:

1. Domače dobrote

Marmelade, sokovi, vložena zelenjava, medenjaki,…vse to so čudovita in slastna darila, ki jih bo zagotovo vesel prav vsak.

 

 

 

2. Vstopnice, karte, kuponi, tečaji, letne naročnine

Gledališče, kino, muzej, koncert, botanični vrt, mesečna karta za jogo, naročnina za knjižnico reči!, drsanje, najem koles, druge športne aktivnosti… skratka, nekaj kar bo ustvarilo lepe spomine namesto, da podariš stvari.

 

3. Ponudi svoje usluge 😉

Svoji starejši sestri ponudi en dan varstva otrok. Babico in dedka pelji na izlet, tašči in tastu prebarvaj leseno ograjo….

 

4. Podpri slovenska podjetja

ki izdelujejo stvari brez plastike iz lokalnih materialov!

 

5. Filtri za vodo

Grayl filter ali kakšni drugi filtri za prečiščevanje vode (npr. Life straw ali palčke z aktivnega oglja…) so primerni za vse, ki veliko potujejo – na tak način jim omogočiš, da se izognejo kupovanju plastenk tudi tam, kjer voda drugače ni pitna. Midva sva Grayl filter uporabljala na potovanju po Južni Ameriki in nama 2 meseca ni bilo potrebno kupiti niti 1 plastenke vode, tako da ta filter res priporočava!

 

6. Slovensko etično spodnje perilo

LANABe

 

7. Lesen glavnik

Uporabno, okolju prijazno in izgleda res lepo! Lesteti Comb so glavniki narejeni z odpadnega lesa in ročno brušeni tudi med zobci (Lesteti Comb) prav vsak glavnik je unikaten!

 

8. Knjige!

Vendar namesto v knjigarno zavij v kakšen antikvariat in kupi knjigo z druge roke. Verjemi, za ljubitelje knjig se tam najde ogromno dobrih knjig. Za tiste, ki uporabljajo Kindle pa lahko kupiš e-knjigo. Prijatelju, ki je svež navdušenec nad zero waste načinom življenja pa podari knjigo Dom brez odpadkov, kjer bo našel odgovor na prav vsako vprašanje. Lahko pa kupiš letno naročnino za najbližjo knjižnico.

9. Steklenička za vodo

Če poznaš koga, ki je še nima bo to verjetno najboljše darilo. Izberi lepo flaško in verjemi, veselje je zagotovljeno. Širok nabor res kvalitetnih stekleničk, ki so izdelane v Nemčiji in katerih 1€ gre organizacijam, ki se borijo za večji dostop do vode v državah, kjer je to še danes velik problem, najdeš tukaj: SOULBOTTLES

 

10. Kozmetika brez plastike

Ponavadi so takšni naravni izdelki prav lično zapakirani v papir in so zato še bolj primerni za obdarovanje. Šamponi, mila, zobna pasta, deodoranti,… vse to najdeš tudi tudi v naši spletni trgovini LINK. Če imaš čas in nekaj izkušenj, pa lahko kar nekaj teh izdelkov narediš tudi sam!

 

11. Zobna ščetka iz bambusa

Brush with bamboo je kraljica med zobnimi ščetkami! Prisotna že od samega začetka, tako da je v sam način izdelave vloženo že veliko raziskav. Narejena iz kvalitetnih ščetin in najmanjšim deležem najlona med vsemi ščetkami! Namreč kar 62% ščetin je rastlinskega materiala in le 38% iz najlona. LINK

12. Menstrualna skodelica / pralni vložki

Če imaš prijateljico, ki že nekaj časa razmišlja o nakupu menstrualne posodice ali vložkov za enkratno uporabo, ji olajšaj proces odločanja in ji podari kaj od tega.  Slovenske vložke za večkratno uporabo najdeš TUKAJ in so preverjeno odlične kvalitete!

 

13. Za make up navdušence

Izberi jim nežne blazinice za odstranjevanje ličil iz blaga! LINK Ali pa naraven make up na refil! LINK

 

14. Craft piva

Craft piva z lokalne pivovarne. Ali pa kako drugo alkoholno pijačo, ki je bila izdelana v tvojem okolju.

 

15. Lonček za kavo

Za strastne pivce kave je zelo uporaben lonček za kavo za večkratno uporabo

 

16. Čaj

Za ljubitelje čaja pa priporočam kovinsko cedilo za čaj. Lahko nabereš svoj čaj in ga podariš v rabljenem kozarcu za vlaganje, zraven pa dodaš še bombažne filter vrečke iz blaga

19. Vrečke iz blaga

Vrečke iz blaga z zabavnimi napisi. Ena takih je zagotovo MISKABAGS. Lahko pa iz starih zaves ali prevlek za posteljo sešiješ vrečke iz blaga za sadje in zelenjavo in jih podariš vsem svojim prijateljem!

 

20. Lunch- ali snackbox

Posodica za kosilo ali malico na poti. Meni so prav čudovite Elephant box, ki prihajajo v najrazličnejših velikostih in oblikah. Izdelane so z nerjavečega jekla vrhuske kvalitete, kjer so vsi delavci v proizvodnji pravično plačani. LINK

 

21. Folije za živila iz čebeljega ali rastlinskega voska.

Ti nadomestki za plastične in alu folije hkrati tudi NEVERJETNO DIŠIJO. Najdeš jih na LINK.

22. Stvari iz druge roke

Obišči secondhand trgovine z oblačili ali pa na bolhi najdi nekaj uporabnega in še uporabnim stvarem najdi nov dom!

 

23. Planer za 2019

TA je narejen v Sloveniji iz recikliranega papirja!

 

24. Pela case

Ovitek za telefon narejen iz bioplastike = popolnoma biorazgradljiv material! Poišči če imajo takega, ki bi ustrezal telefonu tvojega prijatelja, ki nujno potrebuje ovitek za telefon 😀 LINK 

 

25. Svečke narejene iz rastlinskih olj ali čebeljega voska.

Te se še posebej lepo podajo decemberskem vzdušju.

 

26. 100 questions!

Super ‘namizna igra’, ki te vzpodbudi k pravem pogovoru, kjer boste s prijatelji lahko pri enem vprašanju ostali ure in ure 😀 Pozabi na pogovore o vremenu in s prijatelji ‘igraj’ 100 questions. Sicer še nisem zasledila, da bi jo imeli v Sloveniji a se jo da naročiti na The School of life. LINK

 

27. ZAVIJALNI PAPIR IN VRVICE IZ PAPIRJA

Ne uporabljaj plastičnega papirja, ampak raje svoja darila zavij v star časopisni papir ali pa kupi takšnega z božičnimi motivi, ki je narejen iz recikliranega papirja in okolju prijaznih barv. LINK –> do konca leta na vse izdelke v podkategoriji ZAVIJANJE DARIL s kodo BOŽIČ dobiš za 10% popusta 😉

 

Tako, mislim da bi med temi predlogi res morali nujno najti nekaj lepega in uporabnega za svoje bližnje 🙂

In ne pozabi: smisel božiča niso darila, ampak srečanja, čas z družino ter čaj+dekca+kavč 😀 zato se nikar preveč ne obremenjuj z darili!

Če pa te zanima še kako božično okrasiti svoje stanovanje okolju prijazno klikni na link TUKAJ 🙂

Želim ti lepe in čarobne praznike!

 

Dodaj odgovor