Blog

Spoznaj proizvajalce: AlternativeLab (kmalu Fresh 32)

Hej, pozdravljen/a v rubriki spoznaj proizvajalce, v kateri ti bova danes predstavili proizvajalce najbolj priljubljene zobne paste v tabletkah v Moji Culi!

Domen in Jan iz AlternativeLab sta se pred štirimi leti odločila, da na trgu predstavita alternativo zobni pasti v plastični embalaži. Od takrat je njuno podjetje raslo in predstavila sta že nekaj novih izdelkov, na nekatere pa vsi še nestrpno čakamo. Spodaj si preberi, kako je potekala njuna zgodba in kaj vse zanimivega ju čaka v prihodnosti! Pa poskrolaj tudi do konca, kjer te čaka presenečenje 😉

1. Kdo je AlternativeLab?

Za AlternativeLab oziroma kmalu v celoti FRESH 32 stojiva Domen (28) in Jan (31). Poznava se že od otroštva, saj oba prihajava iz Trzina. Najina skupna pot v podjetništvu se je začela pred približno 4 leti, ko sva prišla na idejo za prvi izdelek in sicer zobno pasto v tabletkah.

2. Kako se je zgodba AlternativeLab začela?

Domen: Pred 4 leti sem dobil idejo, da bi razvil trajnostno alternativo zobni pasti kot jo vsi poznamo. Idejo sem predstavil Janu in po raziskavi trga sva se zelo hitro znašla v procesu razvoju. Ker na začetku nisva imela dovolj znanja iz tega področja, sva zelo hitro začela dodajati kompetentne ljudi k razvojni ekipi (zobarji, farmacevti in ustni higieniki). Izhajala sva iz problema plastičnih tub v katerih se hrani zobna pasta, ker predstavljajo velik okoljski problem.

 

Na nivoju posameznika se problem ne zdi velik, vendar na nivoju celotne svetovne populacije je problem odpadkov, ki jih ni možno rekciklirati zelo velik.
Tako smo prišli do alternative zobne paste v obliki tablete. Tako smo zobno pasto v suhi obliki lahko zapakirali v stekleno embalažo z aluminijastim pokrovom. Oba materiala, ki sta uporabljena pri izdelavi naše embalaže sta reciklabilna in primerna za ponovno uporabo po reciklirnem procesu.

 

3. Kaj je najbolj pomembno pri nastajanju AlternativeLab izdelkov?

Pri razvoju naših izdelkov ohranjamo isto vodilo že od samega začetka. Vsak izdelek mora imeti 5 lastnosti – trajnost, kvaliteta, naravne sestavine, učinkovitost in inovativnost.

 

4. Kako ste poskrbeli, da je za izdelke uporabljeno čim manj plastike? Je bil to izziv?

Domen: Že od samega začetka smo izhajali iz problema plastike, kot sem že omenil. Tako smo nekako določili smernice pri uporabi alternativnih materialov. Definitivno moramo zaradi tega delno spreminjati ustaljene prakse in iskati rešitve z uporabo drugih materialov pri razvoju alternativnih izdelkov ter biti pri tem inovativni. Zagotavljam, da bomo tudi v prihodnosti ohranjali isti pristop pri izbiri materialov in sicer uporabljali bomo samo materiale, ki so 100% reciklabilni. Poleg tega pa vse izdelke za prihodnost razvijamo z možnostjo re-fill-a, kar pomeni, da bodo uporabniki naših izdelkov pri ponovnih nakupih izdelke prejeli z minimalizirano reciklabilno embalažo.

 

5. Kateri je najbolj prodajan produkt, kaj je novega in kakšni so plani za naprej?

Do sedaj smo prodajali 4 okuse zobne paste v tabletkah. Najbolj prodajan je najbolj klasičen okus Mint. Sledi mu Aktivno oglje za posvetlitev sklenine. Ponujamo še okus Limone in nismo pozabili tudi najmlajše z okusom Jagoda, ki ima prilagojeno koncentracijo flourida.

 

Pred kratkim smo zaštartali Kickstarter kampanjo za naslednji izdelek, ki smo ga razvili in sicer revolucionarna zobna ščetka FRESH 32. Koncept zobne ščetke je tak, da se jo v celoti kupi samo enkrat. Spodnji del zobne ščetke oziroma držalo je izdelano iz kovine in je namenjeno za dolgotrajno uporabo. Zgornji del zobne ščetke oziroma glava s ščetinami je izdelana iz 100% reciklabilne TPU gume. Ob obrabi ščetin, se glavo zobne ščetke preprosto zamenja na držalu, ki ga že imate.

 

Na ta način smo razvili zobno ščetko, ki ne ustvarja odpada, kar je bil poleg kvalitete in učinkovitosti glavni cilj.
Poleg tega bi omenil tudi, da se ščetine izdelane iz TPU gume zelo efektivno obnesejo pri ustni negi. Namreč v primerjavi s ščetinami iz najlona, kot jih poznamo pri običajnih zobnih ščetkah, so bolj prijazne dlesni, ker jih zaradi večje fleksibilnosti materiala ne poškudujejo. Prav tako ne poškudujejo sklenine, kot jih lahko najlonske ščetine, ko se enkrat obrabijo. V glavo zobne ščetke smo dodali tudi antimikroben dodatek in s tem dosegli, da se zobna ščetka med uporabami samo-razkužuje.

 

Še vedno je Kickstarter kampanja aktivna tako, da nas lahko podprete, za kar bomo zares hvaležni. Drugače pa bo izdelek uradno predstavljen v jeseni letošnjega leta. V letošnjem letu bomo predstavili še dva nova izdelka in sicer strgalo za jezik ter ustno vodico v obliki šumeče tablete. Začeli pa bomo tudi razvoj še za dva nova izdelka, vendar za sedaj to naj ostane še skrivnost.

 

6. Kateri zero waste izdelki pa so tvoji must have doma in na poti?

Domen: Po mojem mnenju lahko veliko prispevamo k boljšemu okolju, če si sestavimo paleto kozmetičnih izdelkov, ki so pakirani v trajnostni embalaži oziroma izdelke pri katerih ponujajo re-fill možnost. Tako, ne ustvarjamo nobenih odpadkov. Osebno veliko poudarka dajem tudi pri kuhinjskem delu gospodinjstva, saj sem mnenja, da se uporablja preveč embalaže na vseh nivojih. V trgovino odhajam z reusable vrečko, da vsakič znova ne uporabljam plastičnih vrečk.

 

Hvala Domen za odgovore! Tudi pri nas doma cela družina uporablja Alternative+ zobne paste, tudi otroci, ki lahko sedaj sami dozirajo pasto!

Se veselimo novosti, ki prihajajo! Zelo bova veseli tudi delitve in komentarjev. Ne pozabi nas označiti na socialnih omrežjih z @moja_cula.

Dodaj odgovor