Blog, Učilnica / Info

Recept: Grška špinačna pita

Pomlad je res noro čudovita, ko narava pokuka na plano in nam ponudi kopico svežih, slastnih sestavin. V tem času se na naših krožnikih znajdejo razne sezonske poslastice, ki jih lahko uporabimo za pripravo zdravih in okusnih jedi. Vrt najine mame je trenutno poln mlade špinače, ki jo skušam porabiti v čim več zdravih obrokih.

Špinača je pravi hranilni zaklad, ki ga naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Polna je vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so ključni za krepitev našega imunskega sistema in ohranjanje zdravja. Poleg tega je špinača zaradi svoje prilagodljivosti res enostavna za gojenje in obiranje in super uspeva brez pretiranega truda. Kako porabiti obilico špinače, ki jo najdeš na vrtu v tem času? Spodaj si poglej enostaven sezonski recept za špinačno pito in pomlad prenesi še na tvoj krožnik 🙂

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 40 minut

SESTAVINE:

  • 1 paket vlečenega testa
  • 300 g tofuja
  • 100 g rastlinskega jogurta
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke suhega origana
  • 1/8 žličke črnega popra (po okusu)
  • 1 žlica olivnega olja, plus več za premazovanje
  • 1 velik šalotka
  • 3 stroki česna
  • 400 g sveže špinače
  • sezamova semena (neobvezno)

POSTOPEK:

  1. Pečico segrej na 175°C in premaži okrogel pekač z olivnim oljem.
  2. Za pripravo “skute” v nadevu zmešaj drobljen tofu z jogurtom, kvasnimi kosmiči, limoninim sokom, soljo, muškatnim oreščkom, origanom in poprom.
  3. Na večji ponvi segrej 1 žlico olivnega olja in na njej na srednji temperaturi prepraži nasekljano šalotko s ščepcem soli. Praži približno 5 minut, dokler ne porjavi. Dodaj nasekljan česen in nato postopoma oprane liste špinače, da malo oveni. Odcedi odvečno tekočino in špinačo po potrebi malo nasekljaj ter jo zmešaj s “skuto”. Po okusu dodaj sol in poper.
  4. Vzemi dva ali tri liste vlečenega testa, vsakega premaži z olivnim oljem in jih zloži enega na drugega. Na dolgem robu v tanki liniji položi nekaj žlic nadeva. Testo zavij čez nadev do konca. Postopek ponovi s preostalim testom in nadevom.
  5. Zavita testa s šivom navzdol položi v pekač. Iz sredine proti robu naredi spiralo in konce skrij pod testo. Premaži z olivnim oljem in posuj s sezamovimi semeni.
  6. Peči 35 minut v pečici z ventilacijo ali dokler testo ne porjavi.

Pito takoj postrežemo, zelo okusna pa je tudi hladna in tako primerna tudi za malico v slużbi ali na poti. Pospravi jo v Elephant Box posodico in jo vzemi s seboj 🙂

Dober tek!

spinacna pita

Dodaj odgovor