Blog

Mufini z bučnim pirejem – zero waste kuhanje

Jesenski čas je čas buč in dišečih sladic, zato vam predstavljam recept za sočne muffine iz bučnega pireja. Ti mehki in okusni muffini bodo prijetno popestrili vaše dni. Preprosti za pripravo in polni okusa.

In če se ti še kje valja buča, ki je bila mišljena le za okras, ti lahko povem, da so vse buče jedilne! In vsako bučo lahko pojemo celo, brez odpadkov. Kako? Lahko si pogledaš video na najinem Instagramu, o tem, kako porabiš čisto celo bučo.

No mene je ta v videu malo presenetila, ker že ko sem jo umivala, sem videla, da je bila z nečim premazana. Zaradi varnosti in ker je bila lupina tudi po pečenju zelo trda, sej lupino zavrgla. Vse ostalo pa smo pojedli. Otroci so imeli najraje hrustljava semena, naš bučni pire pa je šel v skrinjo (blog: kako zamrzovati hrano?) in bo prišel prav, ko bo potrebno hitro kosilo – juha iz buče!


Tole pa je naš drugi (ok, od otrok ziher prvi) najblubši recept.

Mufini iz bučnega pireja z drobljencem:

Sestavine:

Za drobljenec:
– 25 g moke
– 30 g rjavega sladkorja
– 1 žlica stopljenega veganskega masla
– 1/2 žličke cimeta

Za testo:
– 230 g moke
– 2 žlički pecilnega praška
– 1 žlička sode bikarbone
– 2 žlički cimeta
– 1/4 žličke muškatnega oreščka
– 110 g zmehčanega veganskega masla (ali margarine)
– 140 g rjavega sladkorja
– 425 g bučnega pireja (recept spodaj)
– 60 ml rastlinskega mleka

Navodila:

Za drobljenec:
1. Zmešajte moko, sladkor in cimet. Dodajte stopljeno maslo (ali margarino) in dobro premešajte. Postavite na stran.

Za testo:
1. Segrejte pečico na 190°C in obložite pekač za mufine s papirnatimi posodicami.
2. V skledi združite vse suhe sestavine (moka, pecilni prašek, soda bikarbona, cimet in muškatni orešček).
3. V mešalniku ali z metlico v skledi stepite zmehčano maslo in sladkor. Primešajte preostale mokre sestavine (bučni pire in mleko).
4. Dodajte suhe sestavine k mokrim in počasi mešajte, dokler se ne združijo.
5. Razdelite testo med papirnate posodice za mufine in posujte drobljenec čez vsak mufin. Pecite 18-20 minut.

Bučni pire:
Za pripravo bučnega pireja preprosto skuhamo (30min) ali pečemo (180C, 40 min) bučo ter nato zmečkamo meso buče v pire. Lupino lahko prav tako uporabimo, če je dovolj mehka.

Ti mehki, bučno dišeči muffini so odlični za jesenske večerje, zajtrke ali kot sladica ob skodelici čaja. Preizkusite ta preprost recept in uživajte v okusih jeseni!

Dodaj odgovor