Učilnica / Info

Strgalo za jezik: pozabi na slab zadah, izboljšaj okus in poskrbi za zdravje

Bakreno strgalo za jezik - enostavna rešitev za boljše ustno zdravje

Strganje jezika oz. “tongue scraping” je holistična praksa, ki izvira iz Ayurvede, in se izvaja s pomočjo strgala za jezik. Ta jutranji ritual odstranjuje bakterije, ostanke hrane, glivice, strupe ter odmrle celice s površine jezika. Praksa izvira iz prepričanja, da je zdravje prebavil ključnega pomena za dobro počutje, saj se prebava šteje za temelj življenjske energije ali “prane.” Po ajurvedi se okusne brbončice na jeziku povezujejo z različnimi organi in sistemi v telesu. Tako je kakovost okusa na jeziku neposredno povezana s stanjem notranjih organov.

Moje osebne izkušnje s strganjem jezika so izjemno pozitivne. Začela sem pred enim letom in opazila sem, da imam boljši zadah, čistejši jezik brez neprijetnih belih oblog in izboljšan občutek okusa. Poleg tega se mi je ustna votlina zdela čistejša in bolj sveža. Poglejmo si, kako to deluje in kakšne so prednosti strganja jezika.

Kaj je torej strgalo za jezik?

Strgalo za jezik je dolg, tanek kos kovine, običajno v obliki črke “U.” Najpogosteje se uporabljajo materiali, kot so nerjaveče jeklo, baker in plastika. Čeprav je plastika cenovno ugodna in (ko je nova) nežna do jezika, sta nerjaveče jeklo in baker pogosto bolj učinkovita materiala in seveda veliko bolj trajnostna. Hkrati pa je pomembno poudariti tudi nevarnost mikroplastike, ki se lahko sprosti pri uporabi plastičnih strgal za jezik.

Kako deluje strgalo za jezik?

V naših ustih se nahajajo tako dobre kot slabe bakterije, in če se slabe kopičijo, lahko povzročijo slab zadah, zobno gnilobo in okužbe. Strganje jezika je naraven način čiščenja jezika z odstranjevanjem dodatnega sloja bakterij, ostankov hrane in odmrlih celic s površine jezika. Ta holističen pristop k ustni higieni spodbuja zdrav jezik in izboljšuje ustno ter prebavno zdravje.

So bakrena strgala za jezik najboljša?

V skladu s tradicionalno indijsko medicino in praksami ajurvede so bakrena strgala za jezik najbolj priljubljena in avtentična izbira. So trpežna, učinkovita pri dosegu celotne površine jezika in se ponašajo z naravnimi antimikrobnimi in antibakterijskimi lastnostmi. Baker ima naravno moč, da se znebi bakterij na svoji površini v približno 75 minutah, kar pomeni, da je vedno čistejše od strgal iz drugih materialov, kot sta plastika ali jeklo. Ker se bakro lahko s časom obarva, je strgalo potrebno popolnoma posušiti po vsaki uporabi. Nerjaveče jekleno strgalo je učinkovito in se z uporabo ne obarva vendar pa nima naravnih antibakterijskih lastnosti.

Kako in kdaj uporabljati strgalo za jezik?

Uporaba strgala za jezik je enostavna in lahko postane del tvoje dnevne rutine za ohranjanje ustne higiene. Priporočljivo je, da strgalo uporabiš zjutraj, takoj ko se zbudiš, da odstraniš bakterije, ki so se čez noč namnožile. Da bi ga pravilno uporabil, drži vsak konec strgala v eni roki, nato pa nekaj sekund rahlo postrgaj površino jezika naprej in nazaj. To bo pomagalo odstraniti odvečne bakterije, ostanke hrane in odmrle celice. Po uporabi strgalo temeljito operi, da odstraniš vse ostanke, in ga posuši s čisto brisačo ali papirnato brisačo, da preprečiš oksidacijo materiala.

Čeprav strganje jezika ni nadomestilo za druge vidike ustne higiene, kot so umivanje zob, uporaba zobne nitke in izpiranje z ustno vodico, je odličen dodatek k celostni skrbi za ustno zdravje. Tako postane del jutranje rutine mnogih ljudi, ki želijo ohranjati čist in zdrav jezik ter prispevati k svojemu splošnemu počutju. Poglej si spodaj najbolj priljubljene izdelke za ustno higieno v Moji culi!

Dodaj odgovor